Business

'Air France-KLM is gedoemd om te mislukken'

16 februari 2017 09:07

Beeld © ANP

De Frans-Nederlandse combinatie tussen Air France en KLM is 'gedoemd om te mislukken'. In RTL Z Voorbeurs vielen harde woorden naar aanleiding van zorgwekkende kwartaalcijfers van het vliegconcern.

Daaruit blijkt namelijk dat KLM en Air France steeds verder bij elkaar uit de pas gaan lopen. Bij KLM dalen de kosten en stijgt de operationele winst. Bij Air France gaat het juist de andere kant op.

Blok beton

"KLM vliegt met een blok beton achter zich aan", zegt beurscommentator Roland Koopman. "KLM doet het goed maar Air France draait niet lekker. Het ziet er naar uit dat de Nederlanders zijn uitgeleverd aan een maatschappij niet vooruit wil."

Omdat de prijzen van vliegtickets onder druk staan, moet er bij beide zusterbedrijven gesneden worden in de kosten en moet de productiviteit omhoog. Bij KLM lukt dat wel, zij het dat het gepaard gaat met veel onrust, maar bij Air France gaat het zelfs bergafwaarts.

Frexit

Volgens Bender zijn vooral de operationele marges veelzeggend. Bij KLM is een stijging te zien van zo'n 3 procent, bij Air France daalt de marge van 2,6 naar 2,4 procent.

"Als we dan toch een frexit krijgen, laat ze dan Air France ook maar meenemen", besluit Bender.

Ook in Voorbeurs

  • Cijfers NN 'niet slecht'
  • Heijmans diep in de rode cijfers
  • Cijfers Arcadis vallen tegen
  • Ordina keert weer dividend uit

Bron • RTL Z