Business

LinkedIn is volgens Brussel geen must-have (en dat is positief)

06 december 2016 18:03

LinkedIn-topman Reid Hoffman (links) en Microsoft-ceo Steve Ballmer Beeld © Getty Images

Microsoft mag LinkedIn overnemen van Brussel, heeft EU-commissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt. Wel op voorwaarde dat Microsoft LinkedIn niet opdringt aan klanten.

De veelbesproken overname van 26,6 miljard dollar mag doorgaan. Maar de Europese Commissie zegt er in het besluit wel nadrukkelijk bij dat er concurrentie moet blijven tussen sociale netwerken voor professionals.

Microsoft mag computerproducenten en -distributeurs dus niet verplichten om LinkedIn te installeren op Windows-computers, en gebruikers moeten de app kunnen verwijderen van hun computer. Ook moeten concurrerende sites, zoals het Duitse Xing, toegang kunnen krijgen tot gegevens die in de Microsoft-cloud zijn opgeslagen.

Vestager stelt vast dat professionele sociale netwerken zoals LinkedIn van groeiend belang zijn voor mensen om aan werk te komen. Maar LinkedIn heeft daarin géén speciale positie. "De Commissie stelt vast dat hoewel de klantenbasis van beide producten overlapt, het product LinkedIn een van de vele is op de markt en geen 'must have' oplossing is."

Deal is nu rond

Met de Europese toestemming is de deal tussen de twee techgiganten beklonken: alle goedkeuringen zijn rond. Daarmee is het Microsoft gelukt om in een half jaar de overname af te krijgen, jubelt Microsoft-president Brad Smith in het persbericht.

Wereldwijd heeft LinkedIn zo'n 400 miljoen leden, waarvan 6 miljoen in Nederland. De overname zou ervoor moeten zorgen dat Microsoft dominanter wordt op de werk-pc.

Bron • RTL Z