Business

Volkswagen slaat nieuwe weg in, snijdt 30.000 banen weg

Michaël Niewold • 18 november 2016 08:50 @michaelniewold

Beeld © Getty Images

Autofabrikant Volkswagen gaat diep en ingrijpend reorganiseren. Het bedrijf wil de komende jaren maar liefst 30.000 banen schrappen.

De banen zullen vooral in Duitse fabrieken verdwijnen, daar zijn de loonkosten voor het bedrijf het hoogst. Behalve 3,7 miljard euro bezuinigen wil het bedrijf de focus te verleggen naar elektrische auto's en zelfrijdende auto's. Het investeren in elektrische auto's levert overigens zo'n 9000 nieuwe banen op. 

Vooral vestigingen in het noorden van het land zouden getroffen worden. De ondernemingsraad van het concern heeft wel bedongen dat er geen fabrieken gesloten worden. 

'Natuurlijk verloop'

Ook zullen er tot 2025 geen gedwongen ontslagen vallen, maar zal via natuurlijk verloop afscheid genomen worden van werknemers, schrijft persbureau Bloomberg. Het hele concern, waar ook merken als Audi, MAN, Seat en Skoda onder vallen, heeft wereldwijd 610.076 mensen in dienst. Bij Volkswagen alleen werken volgens Die Welt wereldwijd meer dan 200.000 mensen. Omgerekend schrapt het bedrijf dus meer dan 10 procent van de banen. 

Er wordt al maanden onderhandeld over een reorganisatie van het bedrijf, dat sinds het sjoemeldieselschandaal in zwaar weer zit. Begin dit jaar werd een reorganisatieplan van de Raad van Bestuur nog afgekeurd door de ondernemingsraad. In april waarschuwde topman Matthias Müller zijn personeel nog dat 2016 'niet minder inspannend' zou worden als 2015, wat 'een moeilijk jaar was'. 

Nasleep dieselschandaal

Het concern kan de miljardenbesparing goed gebruiken, bijvoorbeeld om de nasleep van het dieselschandaal te financieren. Een Amerikaanse rechter keurde onlangs een schikking ter waarde van 13,5 miljard euro goed

In Nederland repareerde het merk volgens de laatst beschikbare gegevens nog maar 1 op de 10 auto's waar sjoemelsoftware in geïnstalleerd was. 

Bron • RTL Z