Bedrijven

Akzo maakt zich op voor spannende aandeelhoudersmeeting

Mathijs Smit • 24 april 2017 06:02 @Mathijs__Smit

Akzo maakt zich op voor spannende aandeelhoudersmeeting
Beeld © ANP

Vandaag organiseert het belegerde AkzoNobel zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Grote vraag is in hoeverre hedgefonds Elliott de ruimte krijgt om méér onrust te stoken onder de aandeelhouders.

Akzo Nobel
74.96
0.48%

AkzoNobel wordt sinds maart belaagd door de Amerikaanse concurrent PPG. Activistische aandeelhouders zoals het Amerikaanse hedgefonds Elliott willen dat het Nederlandse verf- en chemiebedrijf overnamebesprekingen begint. Maar de top van Akzo heeft daar geen trek in, omdat het meer ziet in een zelfstandige toekomst.

Druk opgevoerd

Op de vooravond van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in de Amsterdamse RAI voerde PPG de druk op AkzoNobel vandaag op. De Amerikanen verhoogden hun bod met 8 procent tot 96,75 euro per aandeel. In een brief aan de Akzo-top noemt PPG-topman Michael McGarry zijn voorstel 'superieur' aan Akzo's eigen plannen.

De overnamestrijd zal morgen ongetwijfeld ook aan bod komen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Werknemers hebben al aangekondigd om buiten de RAI in Amsterdam te protesteren tegen de overname, omdat zij vrezen voor de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Overname niet op agenda

Overigens staan de ontwikkelingen van de afgelopen weken formeel niet op de agenda. "De agenda is al zes weken van tevoren opgesteld, en mag niet tussentijds worden aangevuld", aldus een woordvoerster. Op die agenda staan daarom reguliere, niet-zo-spannende punten, zoals het verlenen van toestemming om een beperkt aantal aandelen in te kopen of uit te geven.

Toch kan Akzo er voor kiezen om tijdens de zogenoemde vooruitblik in te gaan op de overnamestrijd. Vorige week probeerde het concern zijn aandeelhouders te paaien, onder meer door méér dividend te beloven. Het is goed mogelijk dat dit tijdens de vergadering verder wordt toegelicht.  

Vragenronde

En ook de aandeelhouders kunnen morgen van zich laten horen, tijdens de afsluitende vragenronde. AkzoNobel wil niet zeggen of PPG zelf als aandeelhouder in de zaal zit. Hedgefonds Elliott is zeker wel aanwezig.

"Eigenlijk kunnen tijdens de vragenronde alleen onderwerpen worden besproken, die voortvloeien uit de agendapunten. Maar de voorzitter bepaalt wat hij toelaat", aldus de woordvoerster. Het lijkt bijna ondenkbaar dat er niets over de recente ontwikkelingen kan worden gezegd.

Naar de toekomst schuiven

Toch kan Akzo al die onderwerpen naar de toekomst schuiven. Hedgefonds Elliott vroeg eerder deze maand een bijzondere aandeelhoudersvergadering aan, met als agendapunt het gedwongen vertrek van president-commissaris Antony Burgmans.

Akzo wees het agendapunt af omdat het niet redelijk zou zijn, maar moet nog beslissen over de aanvraag voor die vergadering. Als de onderneming die toestaat, kan het ook alle lastige vragen rond de overnamestrijd uitstellen tot die bijeenkomst.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit

Gerelateerde artikelen