Life

Met schuld overladen Altice doet weer overname

Paul le Clercq • 17 september 2015 08:25 @Paul_le_Clercq

Veel overnemen en kosten besparen is de strategie van Altice. Ondertussen heeft hij met speciale aandelen de meerderheid Beeld © ANP

Kabelbedrijf Altice, dat in Amsterdam op de beurs is genoteerd, doet weer een overname. Voor 17,7 miljard dollar zou Altice het Amerikaanse Cablevision willen kopen. Maar hoe betaalt Altice de overname? Het bedrijf heeft bijna alleen maar schulden op de balans staan. 'Altice heeft een hele riskante strategie', aldus de bekende belegger Jos Versteeg.

Amerikaanse media zeggen dat de overname vandaag bekend gemaakt zal worden. Altice is in korte tijd enorm gegroeid. De ene overname werd op de andere gestapeld. In mei kocht Altice in de VS nog Suddenlink, voor 9,1 miljard dollar.

Vraag is hoe Altice de overname wil financieren. Eind juni stond er op de balans maar voor 754 miljoen euro aan eigen vermogen, op een balans totaal van een kleine 13,4 miljard euro. Dat is een solvabiliteit van 5,6 procent. Tegenover het eigen vermogen staat een post goodwill van ruim 5 miljard euro en immateriële vaste activa van 1,4 miljard euro.

Eind 2011 stond er nog voor 1,8 miljard aan schulden op de balans, tegenover een eigen vermogen van 734 miljoen euro. 3,5 jaar later is het eigen vermogen nauwelijks gestegen, maar het vreemd vermogen des te meer.

Aandelen met stemrecht
Grote man achter Altice is Patrick Drahi. Hij heeft 60 procent van de aandelen en zelfs 65 procent van het stemrecht, zodat hij het in feite voor het zeggen heeft binnen de onderneming. Over de beurskoers hebben andere aandeelhouders in ieder geval niet veel te klagen. De koers is sinds de beursgang gestegen van omgerekend 7,25 euro tot ruim 24 euro, in ruim 1 jaar.

Drahi heeft onlangs een herstructurering doorgevoerd, waarbij er twee soorten aandelen zijn. Hijzelf heeft nu vooral aandelen die stemrecht geven. Dat betekent dat Altice aandelen kan uitgeven (zonder stemrecht), terwijl Drahi wel de meerderheid van het stemrecht houdt.

'Als het mis gaat, dan gaat het flink mis'
De berg aan schulden omschrijft Jos Versteeg als een ''hele gevaarlijke strategie''. ''Als de rente gaat stijgen, dan hebben ze een heel groot probleem, dan ben je snel failliet, of je moet onderdelen verkopen'', aldus Versteeg. ''Misschien dat Drahi hoopt dat hij wordt overgenomen, maar dat is niet zo reëel''. 

Volgens Versteeg is het idee achter de snelle groei van Altice dat er kosten worden bespaard. Door zoveel met schulden te werken is het rendement op het eigen vermogen wel heel hoog. ''Dat is slim van Drahi, maar het is ook levensgevaarlijk, als het mis gaat, dan gaat het flink mis'', zegt Versteeg.

Bron • RTL Z