Beurs

Nog eens 2,4 miljoen nieuwe WW-aanvragen erbij in VS

Paul le Clercq • 21 mei 2020 15:24 @Paul_le_Clercq

Aanvraagformulieren voor een ww-uitkering worden uitgedeeld. Beeld © Getty

De Amerikaanse arbeidsmarkt krijgt nog steeds altijd flinke klappen. In de week tot en met afgelopen zaterdag vroegen ruim 2,4 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan. Daarmee staat de teller van de afgelopen weken op bijna 39 miljoen.

De werkloosheid in de VS loopt nog steeds op. Vorige week waren er 2.438.000 mensen die een eerste aanvraag deden voor een WW-uitkering. Dat is iets meer dan de circa 2,4 miljoen waar in de markt op was gerekend.

Sinds de lockdown-maatregelen in de VS van kracht werden negen weken geleden, was er in alle negen gevallen sprake van een grotere toename dan was verwacht.

Lichtpuntjes

Een klein lichtpuntje is dat de toename van het aantal aanvragen al zeven weken op rij daalt. Verder werd het aantal aanvragen voor de vorige week naar beneden bijgesteld, van een kleine 3 miljoen tot bijna 2,7 miljoen.

Het lijkt erop dat de piek in het aantal ontslagen achter de rug is. De economie gaat geleidelijk weer open en sommige werknemers die met onbetaald verlof zijn gestuurd, komen weer terug.

38,6 miljoen

Sinds eind februari staat de teller op in totaal 38,6 miljoen nieuwe WW-aanvragen. Sinds de crisis van 2008 kwamen er in totaal 22 miljoen banen bij in de VS. Inmiddels zijn er in negen weken tijd 75 procent méér banen verloren gegaan dan er tussen 2008 en medio februari bijkwamen.

Normaal gesproken ligt het aantal nieuwe aanvragen rond de 200.000 per week. Negen weken geleden nog stond het trieste record voor het aantal Amerikanen dat werkloos werd in één week op 695.000. Dat was in 1982.

Onlangs waarschuwde Jerome Powell, de topman van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, nog dat het mogelijk nog tot eind 2021 duurt voordat de economie in de VS volledig is hersteld. Dat hangt volgens Powell ook af van de vraag of er een vaccin komt.

RTL Z gaat verhuizen

RTL Z gaat op 28 mei verhuizen. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Ga naar RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Bron • RTL Z