Beurs

AEX eindigt in het rood: meeste fondsen staan lager

23 maart 2020 18:22

Beeld © Getty

Na twee beursdagen van winst gaan de aandelenkoersen vandaag weer naar beneden. Zowel de AEX als de midkap verliezen terrein. De overgrote meerderheid van die 50 hoofdfondsen weet niet aan de koersdaling te ontsnappen.

De AEX-index verliest 1,9 procent tot 423,7 punten. Daarmee is de winst van afgelopen vrijdag weer teniet gedaan. In het jaar tot nu toe staan beleggers op een verlies van 30 procent.

Sterkste dalers vandaag zijn biotechbedrijf Galapagos en Just Eat Takeway, die 7 procent onderuit gaan. Laatstgenoemde maakte vandaag het debuut in de AEX onder de nieuwe naam.

Shell en Randstad: tegengestelde bewegingen

Er zijn ook flinke stijgers, zo gaat Prosus 5,1 procent omhoog en AkzoNobel 4,7 procent. Ook ABN Amro, Ahold Delhaize en Shell eindigen hoger. Shell maakte bekend kosten te besparen, minder te gaan investeren en het wil de voor het tweede kwartaal geplande inkoop van eigen aandelen schrappen. Dat alles om genoeg contanten in het bedrijf te houden.

Randstad ziet om dezelfde reden bij nader inzien af van het uitkeren van dividend. Toch verliest Randstad juist terrein: -6 procent.

Midkap

De midkap-index gaat 2,7 procent onderuit. Basic-Fit, TKH Group en Intertrust dalen meer dan 9 procent, maar er zijn ook winnaars. Zo gaat Altice Europa meer dan 7 procent vooruit en biotechbedrijf Pharming zelfs 8 procent.

 

 

Wall Street

De stemming onder beleggers kreeg rond het middaguur een stimulans van het nieuws dat de Fed, de centrale bank in de VS, meer staatsleningen gaat opkopen. Ook gaat het leningen verstrekken aan bedrijven.

Maar later sloeg de stemming om, doordat het Congres het nog niet eens kon worden over een steunpakket. Op het moment dat de Amsterdamse beurs sloot, stond de brede S&P 500-index zo'n 2 procent in de min.

Bron • RTL Z