Beurs

Beurs weer onderuit: alle AEX-fondsen in het rood

Paul le Clercq • 23 maart 2020 09:20 @Paul_le_Clercq

De meeste AEX- en midkapfondsen dalen. Beeld © Getty

De beurskoersen in Amsterdam gaan weer onderuit. De AEX en de midkap-index verliezen zo'n 4 procent, dat komt mede doordat Wall Street vanmiddag lager lijkt te gaan openen.

De AEX staat ruim 4 procent lager en staat nu rond de 410 punten. De midkap verliest circa 4 procent zo'n 575 punten.

Bijna alle AEX-fondsen verliezen terrein. Sterkste dalers zijn staalfonds ArcelorMittal, ASMLRandstad en Unibail-Rodamco-Westfield, dat in winkelcentra belegt, met een verlies van zo'n 7 procent.

Shell gaat 4 procent onderuit, in lijn met de beurs. Shell gaat minder investeren, in de kosten snijden en schrapt een aandeleninkoopprogramma vanwege het coronavirus.

Midkap

In de midkap-index van middelgrote beursfondsen staat Eurocommercial Properties, dat belegt in winkelcentra en winkelpanden, 9 procent in de min. Basic-Fit verliest zelfs 11  procent.

Enige stijger is Flow Traders, dat juist profiteert van onrust op de beurzen.

Wall Street

Vanochtend daalden op bijna alle Aziatische aandelenbeurzen de koersen. Alleen de Japanse Nikkei was een positieve uitzondering.

Het negatieve sentiment in Azië wordt gevoed doordat de futures wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Het ziet er naar uit dat de Dow, de brede S&P 500 en de Nasdaq-index meer dan 3 procent lager van start zullen gaan.

Vannacht werd de handel in futures zelfs even stilgelegd, omdat ze wezen op een daling van 5 procent. Inmiddels is dat dus minder negatief.

Het uitblijven van een Amerikaans akkoord voor een omvangrijk steunpakket voor de grootste economie ter wereld wakkerde de angst voor een wereldwijde recessie als gevolg van de coronapandemie verder aan.

Afgelopen vrijdag sloot Wall Street ook al 3 procent in de min. Inmiddels staat de Dow nu lager dan toen president Trump aantrad.

Bron • RTL Z