Beurs

Adyen blijft hard doorgroeien, maar winst valt tegen

Paul le Clercq • 27 februari 2020 12:52 @Paul_le_Clercq

Topman Pieter van der Does van Adyen. Beeld © Getty

De omzet en winst van betaalbedrijf Adyen zijn in het tweede halfjaar fors gestegen. Toch daalt de koers licht, dat komt doordat de winst iets minder had toenam dan beleggers hadden verwacht.

Het Nederlandse Adyen is een betaalplatform dat elektronische betalingen mogelijk maakt. Het heeft onder meer Facebook, Spotify, Netflix, De Bijenkorf en Coolblue als klanten. 

52 procent meer betalingen

In de maanden juli tot en met december verwerkte Adyen maar liefst 52 procent meer betalingen, dat komt mede doordat het nieuwe klanten, zoals McDonald's en Subway, kreeg. Toch zorgde bestaande klanten voor het grootste deel (80 procent) van de groei.

Adyen zegt te profiteren van de groei van handel, terwijl daarvan ook nog eens een groter deel uit e-commerce bestaat. Verder neemt het percentage online betalingen toe.

Omzetgroei overtreft doelstelling

De omzet steeg met 43 procent tot 275,6 miljoen euro. Dat betekent dus dat Adyen per betaling een lager bedrag kreeg. De stijging van de omzet ligt wel boven de doelstelling van de middellange termijn van tussen de 25 en ruim 30 procent.

De ebitda-winst (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen een amortisatie goodwill) steeg met 32 procent. De ebitdamarge (uitgedrukt in de omzet) kwam uit op 56 procent, dat is boven de doelstelling van 55 procent, maar minder dan de 57 procent van het eerste halfjaar.

Winst valt tegen

Onderaan de streep steeg de nettowinst in het tweede halfjaar toe met 34 procent tot 111,5 miljoen euro. Dat valt wel een klein beetje tegen, zegt beurscommentator Durk Veenstra.

Dat is pijnlijk, want het aandeel heeft een hoge waardering, legt hij uit. Beleggers reageren dan ook teleurgesteld: de koers van Adyen daalt circa 2,5 procent.

Wijn vertrekt

Ook werd bekend dat oud-CDA-politicus Joop Wijn binnenkort opstapt bij Adyen. Wijn was onder meer minister van Economische Zaken en staatssecretaris van Financiën. In 2017 vertrok hij van ABN Amro naar Adyen om daar verantwoordelijk te worden voor strategie en risico.

Nu denkt hij echter dat zijn taak erop zit. Volgens Adyen was Wijn vooral belangrijk bij het hele proces rond de beursgang van het bedrijf en het verkrijgen van een bankvergunning.

Toen Wijn van ABN Amro naar Adyen overstapte, ging hij minder verdienen, maar kreeg hij wel een leuk optiepakket. Toen Adyen vorig jaar een zeer succesvol beursdebuut maakte, werden zijn optierechten op papier tientallen miljoenen waard.

Bron • RTL Z