Beurs

Corona-update: meer bedrijven in de problemen, vluchten geschrapt

Matthias Pauw • 27 februari 2020 07:42 @mattpauw

Mensen met mondmaskers in Londen. Beeld © EPA

Vannacht stroomden de coronaberichten weer binnen. Want inmiddels ondervindt bijna iedereen, direct of indirect, hinder van de uitbraak. We zetten de belangrijkste nieuwsberichten voor je op een rij.

Eerst dit: in Nederland is het virus nog steeds niet aangetroffen. In alle landen om ons heen trouwens wel. In Duitsland (27), het VK (13) en België (1), waren al meldingen van besmettingen gedaan. Zojuist is ook Denemarken aan dat lijstje toegevoegd.

Beurzen blijven dalen

De angst dat het virus een flinke wissel gaat trekken op bedrijfsresultaten en de wereldeconomie, zorgde er ook gisteren weer voor dat de belangrijkste Amerikaanse beurs in mineur eindigde. De Dow Jones Index verloor een 0,5 procent. Sinds eind vorige week ging er al 7 procent vanaf. De AEX verloor in het zelfde tijdsbestek iets meer dan 5,5 procent van zijn waarde.

Dat het van dik hout gaat, is niet zo vreemd. Steeds meer bedrijven hebben flink last van de virusuitbraak. Zo kondigde Microsoft gisteravond aan ervan uit te gaan de omzetverwachting niet te gaan halen.

Apple-baas Tim Cook hield gisteren de kaarten nog tegen de borst. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zei hij wel dat het virus een 'uitdaging' voor Apple is, maar over de financiële impact wilde hij nog niets zeggen.

Reisbranche krijgt klap na klap

Heel anders was dat bij Booking.com. Dat bedrijf wordt hard geraakt, want mensen gaan nu even veel minder graag op reis. Booking vreest dat het aantal hotelboekingen dit jaar met 10 procent terugloopt en het aantal reisboekingen misschien zelfs met 15 procent. De omzet daalt naar verwachting met 7 procent.

Voor alle bedrijven in de reisbranche lijkt een flinke tik onvermijdelijk. Vooral vliegmaatschappijen gingen de afgelopen weken al in de uitverkoop op de beurs en gisteren maakte KLM dan ook bekend dat het iedere euro moet omdraaien door de hard dalende inkomsten.

Een van de grote concurrenten, British Airways, komt met een coronaprimeur: zij cancelen vluchten binnen Europa als gevolg van de uitbraak. 22 vluchten van en naar Milaan worden uit de planning gehaald.

Dat is overigens niet omdat British Airways vreest voor besmetting, maar omdat er gewoon veel minder mensen naar Milaan willen vliegen dan normaal omdat het virus in die regio rondwaart.

Thuiswerken

Iets verderop, in Turijn, mochten de afgelopen dagen zo'n 1000 medewerkers van een dochterbedrijf van Audi niet naar hun werk komen, nadat een werknemer positief op het virus had getest. Gelukkig bleek er niks aan de hand en mochten de meeste arbeiders toch weer terug naar de zaak.

Thuiswerken, dat is trouwens ook het coronaplan van de Europese Centrale Bank, mocht het nodig zijn. De ECB laat ook weten dat het al wat dienstreizen naar risicogebieden heeft afgeblazen. Bij De Nederlandsche Bank gingen ze nog niet zo ver.

81.000 besmettingen

De laatste stand van zaken is dat er wereldwijd ruim 81.000 mensen besmet zijn geraakt met het virus. Bijna 2800 mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen.

Heb jij vragen over het coronavirus? Stel ze aan ons, dan gaan we ze vanavond beantwoorden in onze speciale uitzending.

Bron • RTL Z