Beurs

Beurzen verder onderuit door vrees voor coronavirus

26 februari 2020 09:46

De beurskoersen dalen verder. Beeld © ANP

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over het coronavirus en dat leidt tot verliezen op de beurs. De AEX en de midkap-index begonnen vandaag bijna 1 procent lager, nadat op Wall Street gisteravond de koersen met zo'n 3 procent onderuit gingen. In een week tijd is de AEX al 10 procent gedaald.

Nu het coronavirus verspreid is over meer landen, zijn beleggers bang dat de economie en daarmee de winsten van bedrijven worden geraakt. Vandaag staan de AEX en de midkap-index in het rood.

De AEX zakte zelfs even een punt van onder de 566 punten. In vergelijking met de hoogste intradaykoers van vorige week maandag van 632,12 punten staan we nu 10,5 procent lager. 

Bijna alle aandelen uit de AEX- en de midkap staan vandaag lager. De AEX stond zelfs even onder de 570 punten, dat is voor het eerst sinds medio oktober. De grootste dalers zijn Galapagos (-9 procent) en Air France-KLM (-3 procent). Consumenten gaan minder vliegen en dat raakt luchtvaartmaatschappijen.

Winnaars: ASMI en Wolter Kluwer

Er zijn ook winnaars op de beurs vandaag. Zo staat uitgever Wolters Kluwer 3 procent in de plus, het bedrijf  behaalde in 2019 meer omzet en winst. Ook voor dit jaar voorziet Wolters groei van de winst. Het bedrijf koopt in 2020 opnieuw voor 350 miljoen euro aan eigen aandelen. 

Verder wint midkapper ASMI ruim 4 procent. De chipmachinemaker profiteerde duidelijk van het aantrekken van de chipmarkt als geheel en boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst. Het bedrijf kondigde tevens een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 100 miljoen euro. Ook wordt het dividend verhoogd.

Straks winst op Wall Street?

Gisteren daalden de Dow Jones en de brede S&P 500 ruim 3 procent, terwijl technologie-index Nasdaq bijna 3 procent onderuit ging. In Azië waren de verliezen vanochtend exchter aanzienlijk kleiner. Zo verloren de Japanse Nikkei, de Chinese beurs en de beurs in Hongkong minder dan 1 procent.

De futures voor Wall Street wijzen verder op een hogere opening,om 15:30 onze tijd vanmiddag.

Op onze koersenpagina vind je de meest actuele stand van zaken op de beurzen.

Bron • RTL Z