Beurs

Weer koersexplosie Tesla: stijgt al 86 procent dit jaar

Paul le Clercq • 04 februari 2020 08:44 @Paul_le_Clercq

Beeld © EPA

Beleggers in Tesla zullen in hun handen wrijven: de koers steeg gisteren met maar liefst 20 procent. Dat was de grootste winst in één dag in bijna zeven jaar tijd. Het jaar 2020 is tot nu toe fantastisch voor Tesla-beleggers: het maakt ze al bijna 86 procent rijker.

De laatste keer dat de koers van de maker van elektrische auto's zo hard steeg, was in mei 2013. Destijds was de koers absoluut gezien veel lager dan nu: de koerswinst van 24 procent betekende toen dat er 15 dollar bovenop de koers kwam.

De koerssprong van nu komt neer op een groei van 130 dollar.

Positieve vooruitzichten

De koersexplosie van gisteren volgde op een positief rapport van Argus Research. Analisten denken dat Tesla dit jaar geen 5,96 dollar per aandeel zal verdienen, maar 8,08 dollar. Volgend jaar zou dat kunnen verdubbelen.

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro, vertelt dat de markt had verwacht dat bestaande autobouwers Tesla zouden inhalen. Maar dat gebeurt niet: Tesla blijft voorop lopen.

140 miljard waard

Tesla sloot gisteren maar licht onder het hoogste niveau van de dag. Het concern is nu meer dan 140 miljard dollar waard. Onder de automakers moet het wat dat betreft alleen Toyota voor zich laten.

Tesla is op de beurs meer waard dan Volkswagen en BMW samen, al maakt het bedrijf een stuk minder auto's. Volkswagen produceert naar verwachting dit jaar zo'n 12 keer zoveel auto's als Tesla.

Vorige week hadden beleggers in Tesla ook al een prima dag. Toen steeg de koers met 11 procent, nadat bleek dat Tesla voor het tweede achtereenvolgende kwartaal winst had gemaakt.

500.000 auto's in 2020

Topman Elon Musk verwacht dat het aantal geproduceerde auto's in 2020 'gemakkelijk' zal stijgen van 365.000 naar 500.000. Analist Bill Selsky van Argus Research zegt in The Financial Times dat de vraag naar Model 3 de koers stuwt. "Als consumenten denken aan het kopen van een elektrische auto, dan denken ze aan een Tesla". 

Batterijen

Ondertussen draait de gezamenlijke onderneming van Tesla met het Japanse Panasonic goed. Dit bedrijf bouwt batterijen. Vorig kwartaal maakte deze onderneming voor het eerst winst.

Lange tijd waren de prestaties van dit onderdeel niet om over naar huis te schrijven, mede door vertragingen en productieproblemen. De Japanners beloofden de productie verder op te voeren. Dat zorgt onder meer voor lagere kosten voor materiaal en dus meer winst.

Beleggers gokken juist op koersdaling

Ondertussen hebben beleggers die speculeren op een koersdaling van Tesla veel pijn geleden. Volgens een berekening van S3 Partners hebben zij daarmee dit jaar al 9 miljard dollar verloren.

Het is niet duidelijk in hoeverre de forse koersstijging te danken is aan deze beleggers die gokten op een lagere koers. Dat zit zo: als je speculeert op een lagere koers, dan verkoop je nu aandelen die je niet hebt, in de hoop ze op een later tijdstip goedkoper te kunnen terugkopen.

Als de koers echter daalt, dan maak je juist verlies. En dat verlies wordt dan steeds groter. Als je nu toch maar aandelen koopt, kun je je verlies beperken.

Bron • RTL Z