Beurs

Beleggers door het dolle over Tesla: koers stijgt 11 procent

Paul le Clercq • 30 januari 2020 15:59 @Paul_le_Clercq

Elon Musk bij de levering van de eerst in Shanghai gemaakte Tesla Model 3. Beeld © AFP

Tesla maakte voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een winst. In 2020 zal het aantal geproduceerde auto's 'gemakkelijk' stijgen van 365.000 tot 500.000, zegt topman Elon Musk. Ander goed nieuws is dat Model Y eerder aan klanten zal worden geleverd. Beleggers zijn enthousiast: de koers van Tesla met bijna 11 procent.

De 'productiehel', waar topman Elon Musk van Tesla, eerder nog van sprak, lijkt verleden tijd. Tesla wist afgelopen jaar 365.000 auto's te maken en dat is een flink verbetering ten opzichte van de 245.000 in 2018.

Nóg een teken dat de 'productiehel' voorbij lijkt is dat het eerste model Y al eind maart aan klanten zal worden geleverd. Eerder werd nog uitgegaan van de zomer en daarvoor zelfs van eind 2020.

Winst

De kosten wist Tesla in het vierde kwartaal goed in de hand te houden, waardoor een winst van 105 miljoen dollar werd behaald. Dat was wel minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar het is het tweede kwartaal op rij met winst. In het eerste halfjaar werd nog verlies gemaakt.

Over heel 2019 was er nog wel een verlies van 862 miljoen dollar, maar dat is minder dan de 976 miljoen van een jaar eerder.

Koersexplosie

Beleggers zijn razend enthousiast, het aandeel Tesla staat op een koerswinst van bijna 11 procent. Daarmee lijkt de koers van Tesla voor het eerst door de grens van 600 dollar te breken.

De totale waarde van het concern komt daarmee uit zo'n 115 miljard dollar (103 miljard euro). Dat is 20 procent meer dan Volkswagen, terwijl die onderneming 30 keer zoveel auto's maakt.

"Dat geeft het enorme vertrouwen aan dat beleggers hebben in de modellen en natuurlijk in de elektrificatie van het wagenpark", aldus beurscommentator Jacob Schoenmaker.

'Koerswinst op basis van beloftes'

De koers van Tesla is de afgelopen twaalf maanden verdubbeld. Jan Wirken, aandelen-analist bij ABN Amro is wat minder enthousiast over Tesla. "Musk heeft veel dingen beloofd en hij heeft niet altijd alles waargemaakt."

Hij denkt dat de toekomst van Tesla uiteindelijk vooral op het gebied van batterijen zal liggen. "Ik denk dat dat het business model voor de komende 20 jaar is, Tesla loopt daarin voorop".

De koersstijging is op basis van beloftes, de resultaten zijn nog niet om over naar huis te schrijven, erkent Schoenmaker ook.

Coronavirus

Het opvoeren van de productie in de nieuwe fabriek in het Chinese Shanghai zal met anderhalve week worden vertraagd, omdat deze van de overheid met het oog op het coronavirus in China stilgelegd moet worden. 

Tesla bekijkt ook of er sprake zal zijn van een onderbreking van de toeleveringen aan de fabriek in het Amerikaanse Fremont.

Kijk ook: Tesla Model S

Bron • RTL Z