Beurs

De beurs deze week: coronavirus en jaarcijfers Shell, Unilever en Philips

26 januari 2020 21:04

Deze week komt er een stortvloed aan bedrijfsresultaten. Beeld © AFP

Het wordt een drukke week op de beurs met veel jaarcijfers en een rentebesluit van de Fed. Verder valt te bezien in hoeverre de ontwikkelingen rond het coronavirus de economie en de beurs raken.

Nu het coronavirus zich sneller lijkt te verspreiden is het de vraag in hoeverre de vrees voor het virus de beurzen verder onder druk zal zetten.

De beurs van Shanghai daalde dit jaar al bijna 2,5 procent en ten opzichte van de top van 13 januari ging er al bijna 4,5 procent af.

-10 procent bij SARS

Ten tijde van het SARS-virus, in 2003, gingen de beurzen wereldwijd met zo'n 10 procent omlaag. In Azië daalden de koersen toen zelfs nog wat meer, aldus Stan Westerterp van Bond Capital Partners.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus verspreiden. Tot en met donderdag zijn de Chinese beurzen dicht in verband met Chinees nieuwjaar.

Mogelijk zal het coronavirus tot lagere uitgaven tijdens het Chinees nieuwjaar leiden. Er wordt ook minder gereisd.

Veel jaarcijfers

Er valt in ieder geval weer heel wat te beleven op het gebied van resultaten van beursfondsen. Dinsdag publiceert Philips de cijfers over het vierde kwartaal en daarmee over heel 2019.

Woensdag is het de beurt aan KPN en donderdag komen Shell én Unilever, twee van de allergrootste ondernemingen in ons land. Vrijdag publiceert Signify, de maker van-lampen nog de resultaten.

Apple, Microsoft, Amazon, Facebook

Ook op Wall Street komt een aantal hele grote concerns met cijfers: dinsdag Apple en Microsoft en woensdag Amazon en Facebook.

Op woensdag maakt ook Boeing bekend hoe het gaat. Het concern kampt nog altijd met problemen met de 737 MAX. Het toestel zal zeker tot juni aan de grond blijven, bleek afgelopen week.

Graadmeters economie VS

Op dinsdag komt ook Tesla met cijfers en op vrijdag ExxonMobil.

Graadmeters voor de Amerikaanse economie zijn verder nog Harley-Davidson, die dinsdag resultaten publiceert, pakjesbezorger UPS (donderdag) en maker van onder meer graafmachines Caterpillar (vrijdag).

Fed

Op woensdag komt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, met een rentebesluit. In de markt wordt verwacht dat er geen grote wijzigingen in het beleid zullen worden aangekondigd.

Bij de vergadering in december zei de Fed in 2020 de rente waarschijnlijk niet te zullen verhogen en dat is goed nieuws voor beleggers. Een hogere rente is over het algemeen immers negatief voor aandelenkoersen.

Brexit

Op donderdag publiceert ook de Bank of England, de Britse centrale bank, het rentebesluit. Er worden geen wijzigingen verwacht. Donderdag is het trouwens brexitdag.

Bron • RTL Z