Beurs

ECB evalueert beleid: 'hoop dat inflatiedoel wordt verhoogd'

23 januari 2020 19:11

De nieuwe president van de ECB: Christine Lagarde. Beeld © AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het monetaire beleid evalueren. Econoom Bas Jacobs hoopt dat de inflatiedoelstelling wordt verhoogd, 'maar ik denk het niet'.

Christine Lagarde, die afgelopen najaar Mario Draghi opvolgde als ECB-voorzitter, belooft een 'grondige analyse' van het beleid van de centrale bank, met 'openheid van geest'. Daar neemt het instituut de tijd voor. Naar verwachting rondt de ECB de evaluatie aan het eind van dit jaar af.

Onconventioneel beleid

De ECB stelde haar monetaire beleid vast in 1998 en voerde in 2003 een aantal wijzigingen door. Toen de eurozone in 2008 werd geconfronteerd met economische tegenwind, met achtereenvolgens de kredietcrisis en de eurocrisis, reageerde de ECB met onconventionele maatregelen om de inflatie en de economie te stimuleren. 

De officiële rente ging fors omlaag, waardoor banken nu gratis kunnen lenen bij de centrale bank en 0,5 procent boeterente moeten betalen over het geld dat ze er elke avond stallen. Verder begon de ECB in november opnieuw met het opkopen van obligaties, elke maand voor 20 miljard euro.

'Lege handen'

"Het is sowieso goed dat de ECB kijkt naar de huidige maatregelen", vindt Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics.

Volgens hem werkt het huidige beleid niet goed en houdt de ECB bovendien weinig mogelijkheden over om te reageren op een eventuele nieuwe recessie, aangezien de rente nauwelijks lager kan.

Jacobs hoopt dat de ECB haar inflatiedoelstelling verhoogt, hoewel hij denkt dat het niet zover zal komen. Als de ECB zo'n verhoging geloofwaardig kan communiceren aan consumenten, zullen zij verwachten dat de inflatie gaat stijgen. Daardoor zal de inflatie daadwerkelijk gaan oplopen, verwacht Jacobs.

'Nominale rente kan dan ook omhoog'

De huidige doelstelling is een inflatie van beneden, maar dicht bij de 2 procent. Consumenten zullen verwachten dat de ECB in actie komt om de inflatie de kop in te drukken als deze boven de 2 procent lijkt te raken. Als zij denken dat de ECB pas bij een hoger niveau zal ingrijpen, kan de inflatie wél oplopen.

Dat heeft weer tot gevolg dat de rente omhoog kan, denkt Jacobs. Dat is belangrijk, omdat het huidige lage renteniveau de ECB weinig ruimte biedt om te reageren op eventuele crises. Als de rente die de ECB hanteert (de nominale rente) stijgt en de inflatie ook, dan kan de reële rente gelijk blijven (de nominale rente min de inflatie). Financiële markten kijken met name naar die reële rente.

Niet iedereen is het met Jacobs eens. Beurscommentator Hans de Geus ziet bijvoorbeeld niet dat consumenten verwachten dat de inflatie gaat oplopen als de inflatiedoelstelling wordt opgetrokken. "Dat is gebaseerd op een achterhaald mensbeeld, namelijk dat we rationeel, calculerend en alwetend zijn".

Bron • RTL Z