Beurs

De beurs vreest het coronavirus: na SARS daalden beurzen 10 procent

23 januari 2020 09:47

De beurzen van Shanghai en Hongkong zijn de laatste tijd al ruim 4 procent gedaald. Beeld © Getty

Nu het aantal doden door coronavirus in China blijft oplopen en de Chinese miljoenenstad Wuhan wordt geïsoleerd, stijgt ook de angst van beleggers. Beurskoersen in China, Japan en Hongkong gaan dan ook onderuit.

De aandelenkoersen op de beurs in Shanghai in China daalden vanochtend met bijna 3 procent, terwijl er in Hongkong bijna 2 procent afging. Ook in onder meer Japan, Zuid-Korea en Australië eindigen de beurzen in de min.

Ten tijde van het SARS-virus, in 2013, gingen de beurzen wereldwijd met zo'n 10 procent omlaag. In Azië daalden de koersen toen zelfs nog wat meer, aldus Stan Westerterp van Bond Capital Partners.

Hoogtevrees

"Als het tot een soortgelijke ontwikkeling komt, dan moeten we wel wat voorzichtiger zijn. De beurzen herstelden toen echter wel redelijk snel", aldus Westerterp. Hij tekent ook aan dat SARS speelde op een moment dat de economie al wat tegenviel en beurskoersen sowieso al wat omlaag gingen. 

Nu is er op de beurzen ook wat hoogtevrees. De koersen zijn de laatste tijd wel heel hard gestegen, vult beurscommentator Hans de Geus aan. De beurzen in Shanghai en Hongkong verloren in de laatste anderhalve week al meer dan 4 procent. 

Bijna 600 besmettingen

Er zijn in China al bijna 600 mensen besmet met het coronavirus, en er zijn er al 17 overleden. De Chinese stad Wuhan, waar het virus voor het eerst de kop op stak, heeft om verdere verspreiding tegen te gaan zijn luchthaven en treinstations gesloten voor uitgaande reizigers.Ook het lokale openbaar vervoer gaat plat. 

Na de uitbraak in Wuhan zijn er inmiddels besmettingen vastgesteld in andere plekken in China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS.

Chinees nieuwjaar

De beurs kan nog verder omlaag. Er is angst dat het coronavirus in ieder geval in Azië meer om zich heen gaat grijpen. Morgen begint immers Chinees Nieuwjaar en dan gaan veel mensen op pad naar hun familie.

Daardoor zou het virus nog meer om zich heen kunnen grijpen, zegt Westerterp. Vannacht gingen de futures voor Wall Street ook een stapje terug, vult beurscommentator Hans de Geus aan.

Bron • RTL Z