Beurs

Grootaandeelhouder Adyen casht 200 miljoen euro

26 november 2019 15:34

Een telefoon met diensten van Adyen. Beeld © ANP

Investeerder Pentavest heeft 310.000 aandelen verkocht tegen een koers van 658 euro, daarmee int het ruim 200 miljoen euro. Eerder dit jaar verkochten Pentavest en ook oprichters van Adyen ook al aandelen. Is het tijd voor beleggers om dit ook te doen?

Bij de beursgang, in juni vorig jaar was Pentavest nog de grootste aandeelhouder in betaalbedrijf Adyen. Dat is een betaalplatform dat elektronische betalingen mogelijk maakt. Het heeft onder meer Facebook, Spotify en Coolblue als klanten.

Pentavest heeft 310.000 aandelen verkocht, zegt een woordvoerder van Adyen. Van de 4,4 miljoen aandelen die Pentavest voor de beursgang had, heeft het er nu nog tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen over. Pieter van der Does en Arnout Schuijff, oprichters en bestuurders van Adyen, verkochten in augustus voor in totaal 309 miljoen euro aan aandelen.

'Houden nog aandelen over'

Die verkopen hoeven niet noodzakelijkerwijs als een verkoopsignaal te worden gezien, aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Vergeet niet dat zowel Pentavest als Van der Does en Schuijff nog aandelen over houden in Adyen, gaat Bender verder.

Voor Pentavest gaat om minstens 1 miljard euro en voor Van der Does en Schuijff om honderden miljoenen. "Als ze geen geloof meer hadden in Adyen dan hadden ze de rest ook verkocht", aldus Bender.

Andere kansen

Misschien ziet Pentavest geweldige andere kansen langskomen die het volgende Adyen kunnen zijn en willen ze daar geld insteken, zegt Bender. En voor Van der Does en Schuijff geldt dat hun aandelen in Adyen een flink onderdeel van hun vermogen vormen. Belangrijk is om vermogen te spreiden, zegt Bender.

Verder moeten ze over hun vermogen belasting betalen en dat moet in contanten, dat kan niet in aandelen, zegt hij.

Verkoopsignaal

Maar Corné van Zeijl, analist bij Actiam, is het niet met hem eens. Hij vindt het 'in principe' wel een verkoopsignaal. Het geeft in ieder geval aan dat zij graag van de aandelen af willen. Dus moet je je als belegger afvragen, omdat zij meer kennis hebben van het bedrijf, waarom jij dan zou willen kopen, zegt Van Zeijl.

Hij voegt er wel aan toe dat er veel meer meespeelt, zoals de winstontwikkeling, opname in een bepaalde index en het algehele beursklimaat.

Prima verdiend aan Adyen

Pentavest en Index Ventures, waarvan het onderdeel is, hebben inmiddels lekker verdiend aan Adyen. Zo cashte het bij de beursgang van Adyen zo'n 144 miljoen euro.

Bij de investeringsronde in 2014 werd heel Adyen gewaardeerd op 1,2 miljard euro. Als Pentavest tussentijds geen aandelen heeft verkocht of bijgekocht, zou het belang bij de beursgang voor minder dan 200 miljoen euro zijn gekocht. Toen al had Pentavest dus de hele investering er dus al grotendeels uit.

Miljarden

In maart van dit jaar verkocht het nog eens meer dan 2 miljoen aandelen tegen een koers van 600 euro. Dat leverde nog eens ruim 1,2 miljard euro op. In mei werden ook aandelen van de hand gedaan, maar er is niet bekendgemaakt hoeveel.

Nu heeft het in ieder geval nog ruim 5 procent, anders had Pentvest bij de AFM een melding moeten doen dat het door die grens was gezakt. Een belang van minstens 5 procent is bij de huidige koers van Adyen van 676 euro 1 miljard euro waard.

Verdertienvoudiging

Bovendien zijn er nog eens een kleine 600.000 aandelen die het óf nog heeft, óf heeft verkocht. Als Pentavest ze nog heeft dan zijn ze bijna 400 miljoen waard. Als ze zijn verkocht tussen 12 maart en nu, dan heeft er tussen de 570 en 732 euro per aandeel voor gekregen, dat zijn de laagste en hoogste beurskoers in die periode.

Dat betekent een opbrengst van tussen de 333 miljoen en 428 miljoen euro. In de praktijk was het waarschijnlijk iets minder, omdat je vaak een kleine prijsconcessie doet als je zo'n groot pakket verkoopt.

Koers steeg al 180 procent

Alles bij elkaar heeft Adyen dus circa 2,6 miljard euro opgeleverd, dat is het dertienvoudige van wat het er ooit voor betaald heeft.

De koers van Adyen steeg dit jaar met ruim 40 procent, daarmee is het één van de best presterende aandelen van de AEX. Sinds de beursgang steeg de koers met 180 procent.

Bron • RTL Z