Beurs

Records op Wall Street door hoop op handelsdeal

26 november 2019 09:10

Nieuwe all-time highs op Wall Street. Beeld © AFP

De aandelenkoersen in de VS bereikten gisteren nieuwe recordhoogtes. De brede S&P 500, technologie-index Nasdaq en de Dow Jones sloten op het hoogste punt ooit. Dat komt door optimisme over de kans dat er een gedeeltelijke handelsdeal komt tussen de VS en China.

De S&P 500 steeg met 0,8 procent tot 3133,64 punten, dat is het hoogste slot ooit. Ook de Nasdaq (+1,3 procent tot 8632,49 punten) en de Dow Jones Industrial index (+0,5 procent tot 28.066,47) zetten nieuwe records neer.

Vooral de technologiesector deed het goed, zoals te zien aan de winst op de Nasdaq. Nvidia steeg 4,9 procent, terwijl Intel 2,1 procent won en Apple 1,8 procent.

Handelsdeal

China en de VS hebben een 'consensus bereikt' op het vlak van belangrijke pijnpunten in het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten, schrijft het Chinese ministerie van Handel in een verklaring na telefonisch overleg op hoog niveau.

De Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer spraken af verder overleg te voeren over 'resterende punten', wat moet leiden tot een gedeeltelijk handelsakkoord. Precieze details over de inhoud van het gesprek gaf het ministerie niet.

'Een spel'

Het nieuws over een handelsdeal is potentieel goed nieuws, aldus Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management. Hij noemt het nieuws over een eventuele deal wel 'een spel'.

Er zijn al een keer of tien stappen in die richting gezet, maar daarna zijn we ook weer steeds terug geblazen, vult beurscommentator Hans de Geus aan. Volgens hem worden de VS aan het lijntje gehouden door China.

Trump wil graag met goed nieuws komen, maar China laat dat waarschijnlijk niet gebeuren, denkt De Geus. "Het is een wonder dat de markten er steeds weer intrappen, met nieuwe records op Wall Street".

Koersen stegen al 25 procent

Die koersstijgingen komen nadat vorige week de beurs voor het eerst in weken niet stegen. Dit jaar is voor aandelenbeleggers een fantastisch jaar, met een winst van 25 procent voor de S&P 500.

Er is goed nieuws over een handelsovereenkomst tussen de VS en China. Verder was er veel overnamenieuws. Zo kocht LVMH Tiffany's voor omgerekend 14,7 miljard euro.

'Economie draait goed'

Toch gaat het onderliggend helemaal niet zo slecht met de Amerikaans economie, aldus Van den Heuvel. Hij denkt ook dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de officiële rente tot medio volgend jaar nog twee keer zal verlagen. En een lagere rente is over het algemene goed voor aandelen.

Bron • RTL Z