Beurs

De beurs deze week: cijfers Prosus en nieuwe records?

17 november 2019 22:04

Beeld © ANP

Beleggers kijken deze week of de VS en China met nieuws zullen komen over een handelsdeal. Dat zal mede bepalen of de aandelenbeurzen nieuwe records zullen kunnen neerzetten.

Afgelopen vrijdag bereikten de koersen op Wall Street een nieuw hoogste punt ooit. Dat gold voor zowel de brede S&P 500-index, de Nasdaq als de Dow Jones

De AEX-index staat dan wel niet op een all time-high, maar afgelopen week steeg de AEX wel voor het eerst sinds mei 2001 even tot boven de 600 punten.

Inkoopmanagers

Zouden de koersen verder omhoog kunnen? Dat hangt voor een belangrijk deel af van of de VS en China nieuws te melden zullen hebben over hun handelsoorlog.

Verder worden komende vrijdag de inkoopmanagersindexen van een flink aantal landen gepubliceerd. Deze kijken vooruit. De Duitse economie groeide in het derde kwartaal nipt en ontsnapte zo aan een technische recessie, maar wat brengt de toekomst?

Notulen Fed en ECB

Op woensdag publiceert de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de notulen van de vergadering van oktober. Eigenlijk gaat bijna niemand ervan uit dat de Fed aan de officiële rente zal sleutelen.

Een dag later, op donderdag, komt de ECB (Europese Centrale Bank) eveneens de notulen van de vergadering van vorige maand. Beleggers zullen kijken of ze signalen kunnen oppikken over het monetaire beleid.

Prosus, Bols en Hal

Veel bedrijfscijfers hoeven we niet meer te verwachten. Toch zitten er nog paar interessante bedrijven tussen, zoals HAL, op woensdag na beurs. HAL heeft grote belangen in  baggeraar Boskalis, tankopslagbedrijf Vopak, maritieme dienstverlener SBM Offshore, brillengigant Grand Vision en webwinkel CoolBlue en het is volledig eigenaar van de FD Mediagroep.

Op donderdag komt destilleerder Bols en op vrijdag Prosus, het gigantische concern dat pas sinds kort in Amsterdam is genoteerd en vooral bestaat uit een flink belang in het Chinese Tencent. Prosus is ook het bedrijf dat Takeaway.com de pas probeert af te snijden door zelf ook met een bod op Just Eat te komen.

Er kan trouwens worden ingeschreven op de beursgang van Saudi Aramco. Dat geldt echter niet voor Nederlandse particuliere beleggers, maar alleen voor grote beleggers.

Bron • RTL Z