Beurs

AEX breekt voor het eerst sinds 2001 door de 600 punten

Paul le Clercq • 12 november 2019 16:25 @Paul_le_Clercq

De AEX ging in januari al door de 500 punten en nu door de 600. Beeld © ANP

De AEX stond vanmiddag even boven de 600 punten. Dat is voor het eerst sinds mei 2001. Tot nu toe is 2019 is een fantastisch beursjaar waarin de AEX met zo'n 23 procent steeg.

Het feest op de beurs gaat door. Het gaat de laatste weken al lekker en vorige week werd al het hoogste slot van het jaar neergezet. Vandaag schieten we door de 600 punten. Het is 18,5 jaar geleden dat we op dat niveau stonden.

De index sloot net iets onder deze magische grens, op 599,03 punten. 

De AEX begon het jaar, na een koersval eind december, onder de 488 punten. Op 18 januari ging de index door de 500 punten.

701 punten

De AEX-index staat trouwens nog niet op het hoogste punt ooit, dat werd bereikt 4 september 2000, toen de AEX eindigde op 701,56 punten.

Een dag later werd gedurende de dag zelfs even een stand van 703,18 punten bereikt, maar daar werd toen niet op gesloten. Daar staan we nu nog 15 procent onder.

Het bewijs: voor het eerst in 18,5 jaar stond de AEX boven de 600 punten. Beeld © RTL Z

Wall Street

Beurzen buiten de VS, zoals de AEX, kijken altijd met een schuin oog naar Wall Street. De VS is nog altijd de grootste economie van de wereld en Amerikaanse ondernemingen behoren tot de grootste ter wereld.

Verder heeft het wel en wee in de VS vaak grote invloed op de economieën in de rest van de wereld. 

Dit stuwt de koersen

Niet alleen de AEX gaat lekker, dat geldt ook voor Wall Street. Afgelopen vrijdag zetten de brede S&P 500-index en de Nasdaq, waarin veel technologie-aandelen zitten, een all time-high neer. De Dow Jones-index bereikte gisteren het hoogste slot ooit.

Er zit nu een aantal zaken mee voor beleggers. Zo toonden de banencijfers in de VS van anderhalve week geleden aan dat het aantal banen sterker steeg dan gedacht. Dat toont aan dat de Amerikaanse economie nog steeds goed draait.

Verder vallen bedrijfsresultaten niet tegen, de economie doet het niet zo slecht als gevreesd en toch heeft de Federal Rserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, de rente verlaagd. Bovendien is er weer hoop op een handelsdeal tussen de VS en China, terwijl verder een brexit zonder deal ook van tafel lijkt.

ASML staat 114 procent hoger 

Binnen de AEX staan op twee na alle fondsen hoger dan aan het begin van het jaar. Alleen staalconcern ArcelorMittal en ABN Amro staan in de min en flink ook: zo'n 14 procent.

Alle andere 23 AEX-fondsen staan echter op koerswinst. Verreweg de sterkste stijger is biotechbedrijf Galapagos, dat al 114 procent winst boekte. Maar binnen de AEX-index is het gewicht van Galapagos relatief gering.

De forse stijging van maar liefst 114 procent van ASML, dat machines maakt waarmee chipmakers als Intel en Samsung chips produceren, telt veel zwaarder mee.

Naast ASML zijn er nog drie andere AEX-fondsen die bijzonder zwaar meewegen in de index: Shell, Unilever en ING Bank. Deze vier zijn goed voor ongeveer de helft van de AEX.

ING won dit jaar al bijna 15 procent, Unilever zo'n 14 procent en Shell meer dan 6 procent. Beleggers hebben trouwens ook nog dividend ontvangen en zeker voor Shell tikt dat lekker aan.

AEX anders berekend dan S&P

Dat de Amsterdamse AEX-index nog niet op het hoogste niveau ooit heeft bereikt komt vooral doordat de AEX-index anders wordt berekend dan de S&P 500. Dat is namelijk een herbeleggingsindex. Dat betekent dat bij de berekening er vanuit wordt gegaan dat ontvangen dividenden weer in aandelen uit die index worden gestoken. Bij de AEX is dat niet het geval.

De Nasdaq is ook geen herbeleggingsindex, maar winsten van technologiefondsen zijn harder gestegen dan die van andere beursfondsen. 

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.30 uur - of kijk het later terug op de site.

Bron • RTL Z