Beurs

Winst Google-moeder Alphabet daalt met 23 procent

Paul le Clercq • 29 oktober 2019 10:27 @Paul_le_Clercq

Een kantoor van Google (dochter van Alphabet) in Beijing. Beeld © EPA

Alphabet, het moederbedrijf achter Google één van de grootste ondernemingen ter wereld, behaalde in het derde kwartaal een flink hogere omzet, maar de winst daalde met 23 procent. Beleggers zijn teleurgesteld: de koers daalt.

De cijfers over het derde kwartaal van Alphabet laten een gemengd beeld zien. Zo steeg de omzet met 20 procent tot 40,5 miljard dollar, maar onderaan de streep daalt de nettowinst juist, met maar liefst 23 procent tot een kleine 7,1 miljard dollar. De winst is ook lager dan in de markt was verwacht.

Fitbit

Dat valt beleggers tegen, in de nabeurshandel daalt de koers met meer dan 1,5 procent. Dat was wel nadat het aandeel gisteren de koers van Alphabet nog steeg en tussentijds zelfs het hoogste niveau ooit aantikte.

Dat was nadat persbureau Reuters zei dat Alphabet een bod had uitgebracht op Fitbit, een van de grootste fabrikanten van smartwatches en fitnesstrackers ter wereld.

Advertenties

Alphabet profiteerde van hogere inkomsten uit mobiele advertenties via Google en YouTube en zijn clouddiensten. "We blijven op advertenties klikken, ook mobiel", zegt beurscommentator Hans de Geus.

Consumenten maken steeds meer gebruik van hun smartphone en eerder was de zorg dat ze daar minder op advertenties zouden klikken, maar dat is dus niet het geval, aldus De Geus.

De winstdaling wordt ook vertekend doordat er is afgeschreven op beleggingen, zegt Jos Versteeg, analist van InsingerGilissen. Dat kost nu 1,5 miljard dollar, terwijl hier in dezelfde periode van vorig jaar juist een meevaller was van 1,5 miljard dollar.

De cloud

"Maar dat raakt niet de kernactiviteiten, zoals cloud computing", aldus De Geus. 

Dat er meer kosten worden gemaakt voor cloud computing vindt Versteeg geen probleem. "Dat is een enorme groeimarkt, die 30-35 procent in omvang toeneemt, daar moet je een graantje van meepikken. Veel cloudbedrijven steken nu al veelgeld in kunstmatige intelligentie, om de enorme hoeveelheid data die er straks via 5G-netwerken binnenkomen te analyseren".

Alphabet had eind september maar liefst 121 miljard dollar aan contanten en beleggingen die snel zijn te verkopen. Dat is meer dan eind juli en toen versloeg Alphabet al Apple als bedrijf dat het meeste geld op de plank had liggen.

Bron • RTL Z