Beurs

De beurs deze week: ECB, brexit en beursgang Prosus

08 september 2019 21:42

Beurshandelaren. Beeld © AFP

De komende staat in het teken van het rentebesluit van de ECB (Europese Centrale Bank), terwijl Prosus (afgesplitst van Naspers) naar de beurs gaat. Verder gaat de brexitsoap natuurlijk nog door.

Ondanks bezwaren uit onder meer Duitsland en Nederland zal de ECB komende donderdag de officiële rente wederom omlaag brengen, zo wordt verwacht. Het is de vraag of voorzitter Mario Draghi, voor wie dit de laatste vergadering zal zijn, ook het opkoopprogramma van (staats)obligaties wil oppakken.

De rente op Nederlandse tienjaars staatsleningen ligt met bijna -0,5 procent nog altijd rond het laagste niveau ooit. De huidige lage rente raakt ons op verschillende manieren.

Prosus

Op woensdag krijgen we er in Amsterdam een nieuw beursfonds bij: Prosus. Daarin zitten de internetactiviteiten van het Zuidafrikaanse technologieconcern Naspers, met onder meer een belang van 31 procent in Tencent, de Chinese internetgigant.

Naar verwachting is Prosus bij zijn beursgang 100 miljard dollar (90 miljard euro) waard en daarmee zou het, na Shell en Unilever, het in omvang derde Nederlandse beursfonds zijn.

Brexit

Uiteraard speelt in het Verenigd Koninkrijk ook nog altijd het brexitdrama. Afgelopen week kwam er vrijwel dagelijks nieuws over de brexit uit Londen en dat zal komende week wellicht niet anders zijn. Premier Boris Johnson is maandag in Dublin voor overleg. Ook wil hij die dag een nieuw debat over vervroegde verkiezingen.

Afgelopen week stapte de broer van premier Boris Johnson op, terwijl dit weekend oudgediende minister Amber Rudd het voor gezien hield.

Kwartaalcijfers

Buiten Nederland komen onder meer luxemerk Hermès en Zara-moederbedrijf Inditex met cijfers. In de VS komen chipbedrijf Broadcom, winkelbedrijf Kroger en softwarebedrijf Oracle met resultaten. In de VS wordt ook uitgekeken naar een onthulling van Apple. Naar verwachting worden nieuwe iPhones gepresenteerd.

Op het macro-economische vlak komen er onder meer cijfers over handel in Duitsland, Nederland en de eurozone.

Bron • RTL Z