Beurs

Fed-baas: geen recessie, wel risico's voor economie

06 september 2019 20:01

Fed-voorzitter Jerome Powell. Beeld © AFP

Er komt geen recessie. Dat verwacht Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve.

Powell gaf tijdens een toespraak in Zurich een opvallend positief beeld van de Amerikaanse economie. Hij merkte op dat zowel de Amerikaanse economie als die van de hele wereld duidelijk geraakt zal worden door de geopolitieke ontwikkelingen, maar verwacht dat het niet komt tot een recessie.

De baas van de Federal Reserve zei dat er 'significante risico's' zijn door onder meer de handelsoorlog, spanningen op het gebied van handel en een tragere economische groei wereldwijd. Hij rekent voor zowel de economie van de VS als voor die van de wereld niet op een teruggang.

Nieuwe renteverlaging verwacht

Verder zei hij nog dat de Fed waar nodig klaarstaat om in te grijpen. De opmerkingen hadden weinig invloed op de marktverwachtingen als het gaat om het rentebeleid van de Fed. Er wordt rekening gehouden met een renteverlaging later deze maand.

Analisten verwachten al een tijdje dat ook in september de rente met weer een kwart procent omlaag gaat. Die stap zet de Federal Reserve om eventuele komende pijn te verzachten. Het verlagen van de rente door de centrale bank, zorgt ervoor dat banken goedkoper geld kunnen lenen. Dat zorgt er ook weer voor dat banken makkelijker en goedkoper kunnen uitlenen aan burgers en bedrijven, wat de economie stimuleert.

Op 17 en 18 september komen beleidsmakers bijeen. Eind juli verlaagde de Federal Reserve voor het eerst in tien jaar de rente. Sinds 2015 ging die rente juist steeds omhoog, maar in juli werd de rente met 25 basispunten - een kwart procent - verlaagd.

De laatste keer dat dat gebeurde was in 2008. Toen werd de rente in meerdere stappen tot bijna nul verlaagd in verband met de financiële crisis. De rentestappen omhoog waren juist bedoeld om de tarieven weer op het niveau van voor de crisis te krijgen.

Op dit moment gaat het vrij goed met de Verenigde Staten. Het land zit in de langste periode van economische groei ooit en de werkloosheid is laag.