Beurs

Steeds minder aandelen op de beurs: 'Schaarste stuwt koersen'

Paul le Clercq • 10 september 2019 09:15 @Paul_le_Clercq

Beeld © AFP

In de afgelopen decennia is het aantal aandelen dat via de beurs verhandelbaar is flink gedaald doordat beursgenoteerde bedrijven eigen aandelen inkochten. Daardoor worden aandelen schaars en dat stuwt de koers, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Beursfondsen steken hun geld niet meer vooral in nieuwe machines of innovaties, maar ze kopen vooral eigen aandelen in. Dat komt omdat ze geen idee hebben waar ze hun geld in moeten steken, terwijl ook aandeelhouders erom vragen, zegt De Geus.

Sinds 2009 hebben de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen in totaal 4800 miljard dollar (4347 miljard euro) besteed aan het inkopen van hun eigen aandelen, becijferde vermogensbeheerder Fidelity eind mei.

In de afgelopen decennia verdwenen er per saldo aandelen van de beurs. Beeld © Bernstein

940 miljard dollar

In de 12 maanden tot het eerste kwartaal van dit jaar kochten bedrijven in de VS voor zo'n 940 miljard aan eigen aandelen in, denkt zakenbank Goldman Sachs. Daarmee ligt het bedrag dat zij uitgeven aan de inkoop van eigen aandelen voor het eerst sinds de financiële crisis boven hun vrije kasstroom.

Die groei is een toename van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de investeringen met maar 8 procent stegen en de uitgaven aan onderzoek met 9 procent.

Stuwt aandelenkoersen

Op de hele lange termijn is het slecht voor ondernemingen als zij geen andere bestemming kunnen vinden voor hun cash dan eigen aandelen inkopen, maar op de korte reageert de koers altijd positief. Markten kijken vaak niet heel lang vooruit, aldus De Geus.

Doordat er zoveel aandelen worden opgekocht, worden aandelen schaars en dat stuwt de beurskoers, legt De Geus uit. Je ziet hetzelfde gebeuren nu de ECB in de eurozone obligaties opkoopt. Obligaties worden daardoor schaars en hierdoor zijn de obligatiekoersen gestegen, zegt hij.

Bij obligaties is er nog veel meer opgekocht, waardoor aandelen nu relatief goedkoop zijn in vergelijking met obligaties, aldus De Geus. Hij vergelijkt daarmee het rendement op aandelen met het rendement op obligaties (zie onderstaande grafiek). Het rendement op aandelen minus dat op obligaties ligt nu op het hoogste niveau van de afgelopen jaren.

Het rendement op aandelen minus het rendement op obligaties was de laatste jaren nog nooit zo hoog. Beeld © RTL Z / Hans de Geus

Apple

Aandeleninkoop leidt er ook toe dat bedrijven juist geld lenen. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer het bedrag van aandeleninkoop hoger is dan de vrije kasstroom.

Vorige week bleek dat Apple voor 7 miljard dollar leent, ondanks dat het voor 210 miljard dollar op de bank heeft staan. Apple heeft het grootste deel van de reserves staan in belastingparadijzen, aldus Rodrigo Fernandez, postdoctoraal onderzoeker aan de Belgische Universiteit Leuven en onderzoeker bij SOMO. Daar kan het niet bij om aan Amerikaanse beleggers dividend te betalen of aandelen in te kopen. 

Het kost geld om die reserves terug te halen naar de VS. Het is dan goedkoper om geld te lenen voor dividend en aandeleninkoop, aldus Fernandez.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq