Beurs

Beurskandidaat WeWork helft minder waard: 'maar' 20 miljard

06 september 2019 11:58

Een vestiging van WeWork in het Chinese Shanghai. Beeld © WeWork

De Amerikaanse kandidaat voor een beursgang WeWork is niet de 47 miljard dollar waard waar eerder vanuit werd gegaan, maar slechts zo'n 20 miljard dollar. Beleggers hebben twijfels over het businessmodel.

Werkplekkenverhuurder WeWork, dat actief is op 630 locaties in 103 steden, wil naar de beurs, maar de prijs die daarbij aan nieuwe beleggers kan worden gevraagd zal wel een stuk lager zijn dan eerder gedacht.

Begin dit jaar stak de grote Japanse investeerder Softbank nog een flink bedrag in WeWork en op basis daarvan was WeWork in total 47 miljard dollar waard. Het lijkt er echter op dat Softbank te duur is ingestapt.

Realiteit

Investeerders hebben nu hun twijfels bij de waarde die aan WeWork moet worden toegekend. WeWork ziet eindelijk de realiteit onder ogen, zei een belegger die de Financial Times aanhaalt. Beleggers twijfelen of het verlieslijdende WeWork nog wel spoedig winstgevend kan worden.

Verwacht werd dat WeWork volgende week langs beleggers zou gaan om hen warm te maken voor een beursgang. Maar zelfs bij een waarde van 25 miljard dollar is er niet genoeg vraag, zei een bron tegen CNBC.

Het bedrijf mikt nu op een waardering van rond de 20 miljard dollar, stelt een bron tegen de Financial Times. Maar een andere persoon die bekend zou zijn met de plannen zegt dat WeWork nog steeds hoopt dat het op een waardering van 25 tot 30 miljard kan uitkomen.

Verliezen

WeWork leed in 2018 een verlies van 1,9 miljard dollar, terwijl in het eerste halfjaar van 2019 het verlies opliep van 723 miljoen tot 904 miljoen dollar, ondanks het feit dat de omzet verdubbelde tot 1,5 miljard dollar.

De markt lijkt niet mee te zitten voor WeWork. De beursgangen van Lyft en Uber, dit voorjaar, waren geen succes. Bij Uber volgde op een verlies van 1 miljard dollar in het eerste kwartaal in het tweede kwartaal een verlies gecorrigeerd voor personeelsopties van 1,3 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de bijna 900 miljoen van een jaar eerder.

Beleggers hadden bij de beursgang begin mei al hun twijfels. De koers zakte op de introductiedag meteen weg en is sindsdien amper boven de introductiekoers gekomen.

Ook de beursgang van Lyft is tot nu toe een teleurstelling. De koers van Lyft staat nu namelijk 35 procent onder de koers waartegen het toen naar de beurs ging.

Banden WeWork en ceo

Er zijn bij beleggers ook twijfels over de banden tussen WeWork en ceo Neumann. Hij bezit namelijk een aantal panden die WeWork vervolgens huurt. Verder heeft hij geld geleend van WeWork tegen een heel lage rente van slechts 0,64 procent.

Neumann heeft daarnaast, volgens de Wall Street Journal, meer dan 700 miljoen dollar uit WeWork gehaald, door een deel van zijn aandelen te verkopen. Ook betaalde WeWork aan hem 5,9 miljoen dollar voor het gebruik van de naam 'We'.

Bron • RTL Z