Beurs

Verzet tegen fusie Just Eat en Takeaway.com: 'Bod te laag'

Paul le Clercq • 03 september 2019 10:21 @Paul_le_Clercq

Jitse Groen (tweede van rechts), topman van Takeaway.com bij de beursgang van het bedrijf in 2016. Beeld © ANP

Het verzet tegen het samengaan van het Nederlandse Takeaway.com en het Britse Just Eat wordt steviger. De Amerikaanse belegger Eminence Capital vindt het bod te laag.

Eminence, dat 4,4 procent van de aandelen van Just Eat heeft, vindt het huidige bod van Takeaway 'opportunistisch' en veel te laag, meldt de Financial Times.

De belegger zou dan ook tegen de fusie met Takeaway.com stemmen. Topman Sandler van Eminence zou wel de logica achter een samengaan tussen Just Eat en Takeaway.com zien, maar de voorwaarden zouden te gunstig zijn voor de aandeelhouders van Takeaway.com en te ongunstig voor die van Just Eat.

Takeway.com was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Hoger bod?

Eerder bleek een andere investeerder, het eveneens Britse Aberdeen, ook al ontevreden over de voorwaarden van het samengaan. Zowel Eminence als Aberdeen behoren tot de tien grootste aandeelhouders van Just Eat.

Aberdeen verwacht dat het bod van Takeway.com in de komende weken zal worden verhoogd. De koers van Takeaway.com daalt.

Andere gegadigden?

Het bod van Takeaway.com op Just Eat kwam neer op een premie van 15 procent op de koers van Just Eat. De koers van Just Eat lag daar sindsdien echter steeds boven. Dat lijkt er op te wijzen dat beleggers verwachten dat er een hoger bod komt.

Dat betekent dat Takeaway.com mogelijk meer geld kwijt zal zijn, aldus analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Het kan ook dat andere partijen met het bedrijf aan de haal gaan. Volgens de Financial Times speculeren analisten erop dat onder meer Doordash, Amazon of Naspers met een hoger bod zullen komen. Daar hebben ze nog even de tijd voor, aandeelhouders van Just Eat praten pas eind oktober over het bod.

Fusie of overname?

Ten tijde van de aankondiging van het samengaan tussen Just Eat en Takeway.com werd er al gediscussieerd welke van de twee de bovenliggende partij is. Just Eat maakt meer omzet en winst, maar de beurswaarde van Takeaway.com ligt hoger.

Het bedrijf houdt het hoofdkwartier in Amsterdam, maar de beursnotering in Amsterdam wordt uiteindelijk gestopt. Jitse Groen, die ooit Takeaway.com oprichtte, wordt wel de topman van de combinatie.

Bron • RTL Z