Beurs

'Bang & Olufsen zet zichzelf in de etalage'

23 augustus 2019 11:34

B&O maakt mooie, maar prijzige producten. Beeld © Bang & Olufsen

De Deense producent van televisies en luidsprekers Bang & Olufsen zegt open te staan voor een koper. Het bedrijf zit de laatste tijd in de hoek waar de klappen vallen en gaf al drie keer een winstwaarschuwing.

"Als we een aanbod krijgen, zouden we luisteren, maar dat moet natuurlijk dan nog wel worden besproken met de aandeelhouders", aldus topman Ole Andersen van Bang & Olufsen, bericht persbureau Reuters op basis van berichtgeving in Deense media. 

Na drie winstwaarschuwingen bij het bedrijf dat mooie, maar prijzige elektronica maakt, beginnen de alarmbellen te rinkelen, aldus Andersen.

Zwakke consumentenbestedingen

De grootste aandeelhouder van Bang & Olufsen is nu het Chinese Qi Jianhong, met bijna 15 procent van de aandelen. Voorjaar 2016 wilde die investeerder via een ander bedrijf Bang & Olufsen helemaal overnemen, maar dat wezen de Denen af.

Bang & Olufsen heeft in de afgelopen acht maanden maar liefst drie keer zijn winstverwachtingen verlaagd. Bang & Olufsen maakt mooie, maar prijzige producten. Televisies kosten tot bijna 12.000 euro, luidsprekers tot wel 3250 euro. Het bedrijf lijdt echter onder afzwakkende consumentenbestedingen in delen van Europa.

Winst kelderde

De omzet daalde in het eind mei afgesloten boekjaar 2018/2019 met bijna 14 procent. De nettowinst kelderde van 81 miljoen Deense kroon (10,9 miljoen euro) tot 19 miljoen kroon.

Voor het nieuwe boekjaar denkt het bestuur dat de omzet met enkelvoudige cijfers groeit, terwijl de ebitmarge boven de 2,1 procent van vorig boekjaar zal uitkomen. De ebitmarge lag een jaar eerder echter nog op 3,7 procent.

Koersdrama

Sinds januari 2018 is de koers van Bang & Olufsen met 77 procent gekelderd. In vergelijking met het hoogste niveau ooit, van februari 2006, staat de koers zelfs 89 procent in de min.

Bron • RTL Z