Beurs

Heidag centrale bankiers: markten snakken naar uitleg Fed-beleid

Paul le Clercq • 22 augustus 2019 06:11 @Paul_le_Clercq

Geeft Fed-topman Powell beleggers meer duidelijkheid over verdere renteverlagingen? Beeld © AFP

Het jaarlijkse congres voor centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole begint donderdag weer. Het zwaartepunt van de bijeenkomst ligt op vrijdag: dan kan Fed-baas Jerome Powell eens haarfijn uitleggen waarom de rente al dan niet (verder) verlaagd moet worden. ECB-president Mario Draghi is dit jaar niet van de partij.

Centrale bankiers en economen komen van donderdagavond tot en met zaterdagmiddag bij elkaar in de Jackson Lake Lodge in het Grand Teton National Park in de Amerikaanse staat Wyoming.

Naast het mooie uitzicht zullen zij genieten van uiteenzettingen over de economie en de rente. Het congres is bedoeld als discussieplatform.

'Klungelige' Powell krijgt nieuwe kans

Vrijdag houdt topman Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, een toespraak. Dat biedt hem de gelegenheid om duidelijk naar voren te brengen waarom de Fed in juli de officiële rente heeft verlaagd, zegt Jan Lambregts, hoofd research financiële markten bij Rabobank. Die renteverlaging was de eerste in tien jaar.

Powell bracht die renteverlaging op een vrij klungelige manier, aldus Lambregts. De markt wilde meer zekerheid over wat de Fed verder zou gaan doen, in zeer onzekere tijden, met een wereldwijd afzwakkende economie, maar die gaf Powell niet genoeg, legt hij uit. Lambregts verwacht dat Powell nu veel duidelijker zal gaan zeggen dat er verdere renteverlagingen aan komen.

'Kansloos'

Rabobank denkt dat de rente in de VS dit jaar nog twee keer zal worden teruggeschroefd, met 0,25 procent. Met de renteverlaging van vorige maand probeerde de Fed de economie niet te laten wegzakken, 'maar dat zal echter een redelijk kansloze operatie zijn', denkt Philip Marey, Amerika-econoom van de Rabobank.

Hij denkt dat de VS in de tweede helft van volgend jaar in een recessie zal komen. Dan zal de Fed los moeten gaan en de officiële rente moeten verlagen naar nul, denkt Marey.

Ook Bill Diviney, senior Amerika-econoom van ABN Amro, denkt dat Powell zijn renteverhoging van eind vorige maand zal verdedigen. Hij verwacht dat er dit jaar nog drie renteverhogingen aankomen in de VS. Voor volgend jaar rekent hij nu niet op verdere rentestappen, 'maar er kan veel gebeuren tussen nu en het eind van het jaar'.

Academisch

De agenda wordt pas donderdagavond onze tijd vrijgegeven, maar het thema is al wel bekend: Challenges for Monetary Policy. Jackson Hole kan in academische zin nog interessant worden als er iets wordt gezegd over begrotingsbeleid, denkt Roelof Salomons, chief strategist bij Kempen Capital Management. Het effect van renteverlagingen lijkt namelijk uitgewerkt, zegt hij.

Een lagere rente leidt immers niet tot meer groei als de rente al heel laag is, zegt hij. De laatste tijd is er dan ook meer gediscussieerd of overheden meer moeten gaan uitgeven om zo de economie te stimuleren. Zo zou Duitsland 50 miljard euro kunnen uitgeven om de economie een steuntje in de rug te geven.

Maar Jackson Hole is een congres dat wordt georganiseerd door een centrale bank en de meeste aanwezigen zijn centrale bankiers of academici. Die gaan daar niet over, aldus Salomons.

Geen Draghi, Knot luistert alleen

Mario Draghi, nu nog president van de Europese Centrale Bank (ECB), zal er dus niet bijzijn. Hij treedt dit najaar af. Ook zijn opvolger Christine Lagarde is er niet. Zij is nog niet in functie.

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gaat wel naar Jackson Hole, maar hij houdt er geen toespraak en hij zal ook niet in een paneldiscussie zitten.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq