Beurs

Wall Street had slechtste dag van het jaar, koersen Azië onderuit

06 augustus 2019 08:34

De koersen op Wall Street daalden gisteren voor de zesde dag op rij. Beeld © AFP

Het sentiment onder beleggers blijft wereldwijd slecht. Gisteren ging er in de VS 3 procent van de koersen af, waardoor het meteen de slechtste dag van het jaar tot nu toe was. In Azië gaan vanochtend de koersen ook onderuit.

De Dow Jones-index eindigde gisteren 760 punten, oftewel 2,9 procent, lager. De brede S&P 500-index daalde bijna 3 procent, terwijl de Nasdaq, waarin veel technologie-aandelen zitten, zelfs 3,5 procent verloor. Het was voor alle drie de indexen in procenten gemeten de sterkste daling dit jaar.

De S&P 500 staat nu 6 procent onder het record van afgelopen maand. De S&P en de Nasdaq daalden voor de zesde beursdag op rij.

Handelsoorlog

Het slechte beurssentiment komt door de handelsoorlog tussen de VS en China. De onrust begon vorige week nadat de Amerikaanse president Trump nieuwe importheffingen op Chinese producten had aangekondigd.

De zaak escaleerde verder toen China terugsloeg door de eigen munt, de yuan, te laten verzwakken. Trump betitelde China vervolgens als 'valutamanipulator'. Door een zwakkere yuan wordt het effect van Amerikaanse importheffingen wat verminderd, waardoor de Chinese export wat lucht krijgt.

Aziatische beurzen

Op het verlies op Wall Street volgde vanochtend koersdalingen op beurzen in Azië. De beurs in het Chinese Shanghai staat 1,5 procent lager, terwijl ook elders in Azië de koersen omlaag gaan.

De futures wijzen inmiddels op een verdere daling van de beurskoersen op Wall Street, dat om 15:40 onze tijd opent.

AEX

Gisteren sloot de Amsterdamse AEX-index al in het rood: een daling van maar liefst 2,4 procent. Dat volgde op een verlies van 3,2 procent van afgelopen vrijdag.

In het jaar tot nu toe staat de AEX-index nog wel op winst, bijna 11 procent, maar in vergelijking met het hoogtepunt van vorige maand heeft de index al ruim 7 procent verloren.

Bron • RTL Z