Beurs

AEX diep in het rood door escalatie handelsoorlog

02 augustus 2019 09:21

Beeld © ANP

De AEX-index is meer dan twee procent lager geopend door de toegenomen zorgen over de handelsoorlog tussen China en de VS. Kort na opening van de beurs stonden alle 25 fondsen in de min.

Gisteravond kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat er nieuwe importheffing komen voor China. Per 1 september komt er een importheffing van 10 procent op 300 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit China, tweette Trump gisteren.

Extra heffing

Het gaat om producten die eerder nog niet extra belast waren. Daardoor rusten er vanaf september op alle importen uit China importheffingen. Eerder al werd er een tarief van 25 procent ingesteld op 250 miljard aan dollar aan Chinese importen.

Met de aankondiging probeert de VS China verder onder druk te zetten om een nieuwe handelsdeal te sluiten. Al sinds december wordt er onderhandeld tussen de grootmachten om de handelsoorlog tot een einde te brengen, maar die gesprekken lopen keer op keer op niets uit.

Tot nu toe heeft China alle maatregelen van de VS met gelijke munt terugbetaald. Vandaag dreigde China dat ook deze keer te doen

Wall street in de min

Gisterenavond doken ook de Amerikaanse beurzen al behoorlijk in de min. De Dow Jones sloot 1,1 procent lager.

De vrees onder beleggers is dat de handelsoorlog een rem zet op de wereldhandel. Dat is slecht nieuws voor bedrijven, die daarvan afhankelijk zijn.

Ook de Midkap, de Amsterdamse index voor middelgrote bedrijven, begint de dag uitzonderlijk slecht met een verlies van 2,3 procent. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 2,4 procent kwijt.

Bron • RTL Z