Beurs

S&P door 3000 puntengrens na nieuwe hint Powell op renteverlaging

10 juli 2019 17:07

Donald Trump en Jerome Powell, voorzitter van de Fed. Beeld © Getty Images

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft beleggers nog meer reden gegeven om aan te nemen dat er een renteverlaging zit aan te komen in de nabije toekomst. Daar werd al op gehoopt, en dus reageerden beleggers enthousiast. De S&P 500 bereikte kort na het van start gaan van de handel een recordstand.

Inmiddels staat de index op 2992 punten, een stijging van een half procent. Een uur nadat de handel op Wall Street van start ging, piekte de koers tot boven de 3000 punten, een record.

Beleggers reageerden op een verklaring van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. Vanwege de handelsspanningen en onzekerheid over de wereldeconomie zijn de economische vooruitzichten voor de VS minder goed, terwijl de inflatie zwak blijft.

'Gepast optreden'

En dus staat de Fed 'klaar om gepast op te treden' om de economie te ondersteunen, aldus de verklaring. Powell verschijnt later op de dag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om commentaar te geven op het monetaire beleid.

Op de financiële markten wordt al dagen naar dit optreden uitgekeken. Beleggers hopen dat Powell dan meer duidelijkheid zal geven over een eventuele rentestap later deze maand.

Druk van Trump

Bij de meest recente vergadering van de Fed werd de deur al op een kier gezet voor een renteverlaging. Ook de onafhankelijkheid van de Fed is onderwerp van gesprek. President Donald Trump riep Powell meermaals op de rente te verlagen.

Op de financiële markten wordt nog altijd gerekend op een renteverlaging later deze maand, al is er meer onzekerheid na het beter dan verwachte banenrapport van vrijdag. Powell verschijnt morgen tevens in de Amerikaanse Senaat.

Record

De S&P brak eind vorige eeuw voor het eerst door de grens van 1000 punten. De barrière van 2000 punten werd in 2014 voor het eerste geslecht. 

In de S&P 500 zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven opgenomen gemeten naar marktkapitalisatie. Daarbij wordt rekening gehouden met de free float, het percentage aandelen van een bedrijf dat daadwerkelijk verhandelbaar is. 

Bron • RTL Z / ANP