Beurs

AEX wint door hogere rente en olieprijs en overname in chipsector

Paul le Clercq • 01 juli 2019 15:22 @Paul_le_Clercq

Meerdere factoren dragen bij aan het goede beurssentiment. Beeld © ANP

Het gaat prima op de aandelenbeurzen. De AEX-index stijgt flink en dat heeft verschillende oorzaken. Zo stijgen de olieprijs en de rente, wat goed is voor respectievelijk oliefondsen en financials. Overnamenieuws zet ASMI en Besi hoger.

Vandaag zit het op meerdere fronten mee voor de beurs. Natuurlijk is er het nieuws dat Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot weer gaan overleggen over het handelsconflict.

Daardoor zijn nieuwe wederzijdse importheffingen voorlopig van de baan en de VS zullen het wast rustiger aandoen met het opleggen van beperkingen aan de Chinese telecomgigant Huawei. Door dat laatste kunnen techbedrijven weer makkelijker leveren aan Huawei. De koers van ASML staat op het hoogste niveau ooit.

ASMI krijgt 115 miljoen

Maar er zijn meerdere lichtpunten. Zo krijgt maker van chipmachines ASMI 115 miljoen dollar van branchegenoot Kokusai Electric. Dat bedrag komt overeen met twee derde van de genormaliseerde nettowinst over 2018.

Het bedrag is onderdeel van een schikking die een einde moet maken aan een conflict over patentinbreuk door de Japanners. De koers van ASMI staat maar liefst bijna 6 procent hoger, rond het hoogste niveau sinds februari 2018.

Overname chipsector

Verder is er een grote overname in de chipsector. Het Amerikaanse Applied Materials koopt het Japanse Kokusai voor 2,2 miljard dollar. Besi, dat ook machines bouwt waarmee chipfabrikanten chips kunnen maken, profiteert mee en de koers van Besi wint ruim 5 procent.

Het overnamenieuws zorgt volgens een analist van NIBC voor overnamekriebels in de sector. Kokusai is immers een directe concurrent van ASMI op een aantal vlakken. Als de deal wordt goedgekeurd door de betrokken toezichthouders dan is het in de ogen van de martkvorser de vraag of ASMI op eigen houtje groot genoeg is om te overleven.

Shell en de olieprijs

Het grootste fonds van de Amsterdamse beurs, Shell, profiteert van de hogere olieprijs. Verwacht wordt dat de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, de huidige productiebeperking met zes tot negen maanden zal verlengen.

Afgelopen weekend zei de Russische president Poetin al dat met Saoedi-Arabië overeenstemming was bereikt over de productiebeperking. Saoedi-Arabië is het grootste Opec-lid. Rusland zit niet in de Opec, maar het is wel, samen met de VS en Saoedi-Arabië, een van de drie grote olieproducenten in de wereld. Als de Opec en Rusland het eens zijn, dan heeft dat zeker effect op de olieprijs.

Een hogere olieprijs is gunstig voor oliemaatschappijen als Shell, omdat hun voorraden meer geld waard worden. Ook toeleveranciers aan de olie-industrie doen het goed op de beurs. Bij een hogere olieprijs wordt het voor olieconcern interessanter om weer geld uit te geven aan het zoeken naar nieuwe oliebronnen. Fugro en SBM Offshore staan ruim 1,5 procent hoger.

Hogere rente

Aan de hogere beurskoersen dragen ook banken en verzekeraars bij. De marktrente is wat minder negatief, en dat is gunstig voor deze fondsen. Bij een hogere rente kunnen banken namelijk een hogere marge maken.

Een belangrijk deel van het bankbedrijf bestaat immers uit het lenen van geld, bijvoorbeeld van spaarders, en het weer voor langere tijd uitlenen van dat geld, aan consumenten of bedrijven. ABN Amro en ING Bank staan meer dan 2 procent hoger, 

Ook verzekeraars hebben profijt van een hogere rente. Ze hoeven nu immers minder vermogen te hebben om straks aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Daardoor kunnen verzekeraars dus meer verzekeringen verkopen.

Aegon wint maar liefst ruim 3 procent, ASR meer dan 2 procent en NN staat bijna 1 procent in de plus.

Bron • RTL Z