Beurs

Wat is de toekomst van Nxchange, beurs met slechts 4 noteringen?

Paul le Clercq • 10 juli 2019 10:35 @Paul_le_Clercq

Michiel Langezaal, oprichter Fastned, en Marleen Evertsz, ceo Nxchange, tijdens de lancering van Nxchange in 2016.. Beeld © ANP

Naast het bekende Euronext zijn er in Nederland nóg twee beurzen: Npex en Nxchange. Op laatstgenoemde staat nog altijd Fastned genoteerd, maar die notering is door het bedrijf opgezegd. Verder kun je er nog handelen in drie obligaties van kleine bedrijven en inschrijven op nóg een obligatielening. Heeft Nxchange nog toekomst?

Nxchange is een particuliere beurs, niet verbonden aan Euronext, die bedoeld is voor kleine bedrijven. Het enige aandeel dat er momenteel genoteerd staat is Fastned. 

Echter, nu Fastned ook aan Euronext staat genoteerd, is de notering aan de Nxchange per 9 oktober opgezegd (alhoewel Nxchange zegt de stukken te blijven noteren zolang beleggers de stukken er willen verhandelen). Daarnaast blijven er op de Nxchange alleen drie noteringen van obligaties over: maar daarin wordt amper gehandeld. Verder kun je inschrijven op nog een andere obligatielening. Ter vergelijking: op MKB-beurs NPEX, die andere kleine beurs, staan ruim vijftig aandelen en vooral obligaties genoteerd.

Weinig noteringen?

Dat roept de vraag op, kan Nxchange zo wel door blijven gaan? Enerzijds kun je de overstap van Fastned naar Euronext als een succes zien, betoogt analist Corné van Zeijl van Actiam. Nxchange biedt immers een opstapje naar Euronext voor kleine bedrijven die graag naar de beurs willen.

Daar staat volgens hem tegenover dat het enige bedrijf waarvan de aandelen aan Nxchange zijn genoteerd, Fastned, de notering daar heeft opgezegd. En dat Fastned is overgestapt, geeft wel aan dat wanneer een bedrijf een beetje succesvol is, het toch weer naar een grote beurs gaat.

Verder zie je dat er op de Euronext veel meer wordt gehandeld in Fastned dan op de Nxchange, aldus Van Zeijl. Zo is er maandag op Nxchange helemaal niet gehandeld in Fastned en op Euronext wel. Gisteren werden er maar 48 aandelen verhandeld op Nxchange, de handel op Euronext in Fastned is een stuk groter. 

'Geen bestaansrecht'

RTL Z-beurscommentator Hans de Geus is dan ook somber: Nxchange heeft geen reden van bestaan, zegt hij. Als een klein bedrijf als Fastned al naar Euronext mag, dan heeft een beurs als Nxchange al helemaal geen bestaansrecht, vindt hij.

Laadpalenbedrijf Fastned heeft momenteel een bescheiden omvang met een omzet van 1,6 miljoen euro. Daarop werd bovendien een verlies geleden van 6,3 miljoen euro.

Private equity

Beurscommentator Durk Veenstra ziet zelfs minder ruimte voor aandelenbeurzen in het algemeen. De grootste concurrenten van beurzen zijn niet de andere beurzen, maar private equity, denkt hij.

De automatiseringskosten zijn hoog en er is nu geld in overvloed bij beleggers, aldus Veenstra. Een voordeel van private equity is volgens hem ook dat je geen resultaten hoeft te publiceren, zodat er dus geen andere mensen meekijken.

'Tijd nodig'

Albert Menkveld, hoogleraar finance aan de VU in Amsterdam, is het op dat punt niet met Veenstra eens. Hij noemt het juist een voordeel dat beursgenoteerde bedrijven moeten laten zien hoe zij draaien. Daar zijn weliswaar kosten mee gemoeid, maar daar staat veel meer transparantie tegenover, zegt hij.

Verder kunnen volgens hem kleinere bedrijven niet altijd aan de eisen van Euronext voldoen en daar is Nxchange op ingesprongen, aldus Menkveld. Dat er nu weinig handel is op Nxchange is weliswaar lastig, maar de beurs moet volgens hem wel de tijd krijgen. Als het na vijf tot tien jaar niet lukt, dan wordt het wel moeilijk, denkt Menkveld.  

Als je geen brede interesse weet te genereren, dan vertaalt zich dat in een groter verschil tussen de prijzen die kopers en verkopers bereid zijn te betalen (de zogeheten bied- en laatkoersen), of je moet lang wachten tot je van je stukken afkomt als je wilt verkopen, zegt hij.

Dat leidt tot een lagere waardering van een bedrijf en als die waardering te laag wordt, dan sterft de beurs uiteindelijk een stille dood, aldus Menkveld.

Kleine beurs vaak geen succes

De afgelopen decennia zijn in Amsterdam aparte beurzen voor kleine bedrijven nooit een groot succes geweest.

Zo had je in Amsterdam ooit de Parallelmarkt, die bestond in de goede beurstijd van de jaren tachtig twaalf jaar (van 1982 tot 1994). Deze kreeg echter, mede door de soepeler regelgeving, te maken met beursschandalen bij genoteerde bedrijven.

Opvolger NMAX hield het drie jaar uit (van 1997 tot 2000), maar ook deze had last van bedrijven die ten onder gingen, na het barsten van de dotcomzeepbel. Daarna kwam Alternext, dat 7,5 jaar bestond, tussen 2006 en 2014. Voor Alternext bestond echter in Amsterdam maar heel weinig belangstelling.

Samenwerking

Mede-oprichter en ceo van Nxchange Marleen Evertsz is -niet verrassend- juist optimistisch. Zij ziet kansen in de samenwerking met Rabobank onder de naam Rabo&Crowd.

Daarmee kun je via Nxchange geld steken in obligaties en aandelen van bedrijven in Nederland die een lening hebben van de Rabobank. Rabobank richt zich daarbij op startups, aldus Evertsz.

Menkveld ziet perspectief in de samenwerking met Rabobank: je brengt immers een bedrijf onder de aandacht van klanten van Rabobank, wat een groot bestand is. Bovendien geeft Rabobank het signaal af dat het bedrijf de moeite waard is, want ze stappen er zelf ook in, aldus Menkveld.

Nieuwe noteringen

Evertsz verwacht verder dat er de komende tijd meer noteringen aan Nxchange zullen komen, via een samenwerking met twee andere partners. Daarover wordt in september meer bekend.

Evertsz denkt met name aan vastgoedbedrijven, bedrijven die zich richten op hernieuwbare energie en bestaande beursgenoteerde producten, zoals ETF's. Op de vraag met hoeveel bedrijven Evertsz in gesprek is, zegt zij: 'een heleboel'.

Info niet volledig

Frappant is dat de informatie op de site van Nxchange soms wel wat accurater kan. Zo staat bij Fastned onder het kopje 'Directie', bij zowel Bart Lubbers, als Michiel Langezaal en Niels Korthals Altes 'functie onbekend'.

Daarnaast dateert het laatste artikel van 'in de pers' uit 2016, terwijl de laatste financieringsronde volgens de informatie dateert uit mei 2016. Maar afgelopen maart werd er nog voor 10 miljoen euro met de uitgifte van obligaties opgehaald.

Verder zijn bij Fastned bij de kerncijfers en cijfers over de balans, resultaten en kasstroom van 2018 niet of maar ten dele ingevuld. De gegevens over het eerste en tweede kwartaal zijn niet volledig. 

Volgens Evertsz is Fastned verantwoordelijk voor die informatie en heeft het bedrijf nagelaten deze bij te werken.

Bron • RTL Z