Beurs

De beurs deze week: winkelverkopen VS

09 juni 2019 18:59

Beeld © AFP

Het zwaartepunt van deze week ligt op de beurs op vrijdag. Dan komt er een aantal macrocijfers over de economie in de VS en China naar buiten.

De week begint met tweede pinksterdag, maar dan wordt er wél gehandeld in Amsterdam. RTL Z zendt dan ook gewoon uit en Durk Veenstra is je beurscommentator. Andere beurzen, zoals Frankfurt, Luxemburg, Kopenhagen, Oslo, Wenen en Zürich zijn dicht, maar Wall Street is maandag open.

Veel bedrijfscijfers staan er deze week niet op de agenda, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven is. Zo publiceert Air France-KLM dinsdag de vervoerscijfers over mei. Woensdag is er een zogeheten Capital Markets Day van TKH (het oude Twentsche Kabel).

Fastned

Vrijdag gaat Fastned naar de Amsterdamse beurs. Volgens een vertrouwelijk analistenrapport van ING heeft Fastned de komende jaren zeker nog 160 miljoen euro nodig om een Europees netwerk van snellaadstations op te zetten, oftewel zo’n 40 miljoen per jaar.

Het bedrijf heeft nieuwe beleggers hard nodig, niet alleen vanwege de bijzonder ambitieuze plannen, maar ook vanwege de zwakke balans.

Op onze speciale koersenpagina's vind je alle informatie per fonds bij elkaar: niet alleen de koers van het aandeel, maar ook die van opties. En verder het recente nieuws, analistenadviezen, agenda en kerncijfers en niet te vergeten de grafieken waarin je de koers kunt vergelijken met die van een ander bedrijf of de index. Bijvoorbeeld voor AdyenRandstad, Galapagos, maar ook midkap-fondsen als Air France-KLM.

Ook de koersen van ondernemingen uit de Dow Jones-index en de indexen uit Parijs, Frankfurt, Brussel, Zürich en Londen vind je hier.

Rente

Beleggers zullen nog de tegenvallende banencijfers in de VS verwerken. Deze zorgden ervoor dat de kans op een verlaging van de officiële rente door de Fed, de Amerikaanse centrale bank, groter is geworden.

Eerder hintte Jerome Powell, de baas van de Fed, op een verlaging, terwijl James Bullard, voorzitter van de regionale Fed-bank van St. Louis, zei dat het officiële rentetarief mogelijk snel zal worden verlaagd.

Een lagere rente is over het algemeen goed voor de beurskoersen. Onder invloed van de verwachtingen over een renteverlaging in de VS is de rente op Nederlandse tienjaars staatsleningen gedaald naar bijna -0,1 procent. Die in Duitsland staat al op meer dan 0,25 procent negatief.

Macrocijfers VS en China

Het zwaartepunt van de week ligt op vrijdag. Dan weten we meer over de Chinese industriële productie en winkelverkopen. Dit zijn cijfers waar de markten nog weleens op willen bewegen. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse winkelverkopen, industriële productie en de voorraden en sentiment onder consumenten.

Op woensdag laat de Atlanta-Fed zien hoe optimistisch ondernemers in die regio zijn.

Handelsconflicten

Verder zal de beurs ongetwijfeld kijken naar ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De impasse in het conflict duurt voort en de invoerheffingen die beide landen elkaar opleggen, beginnen inmiddels hun tol te eisen en raken de prestaties van beursgenoteerde internationale bedrijven.

Ook drukken ze stevig op de wereldwijde economische groei en handel, zo klinkt het steeds luider. Inmiddels is duidelijk geworden dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar spreken bij de G20-bijeenkomst in het Japanse Osaka, op 28 en 29 juni.

De afgelopen tijd speelden bij beleggers ook zorgen over de verhouding tussen de Verenigde Staten en buurland Mexico. Trump wilde handelstarieven invoeren om Mexico onder druk te zetten om illegale immigratie aan te pakken en om betere handelsvoorwaarden af te dwingen. Maar een deal tussen de twee landen is inmiddels gesloten en de handelstarieven zijn van de baan, zei Trump op Twitter.

Bron • RTL Z