Beurs

Fastned op 14 juni naar de beurs, nog geen prijs bekend

Paul le Clercq • 21 mei 2019 09:26 @Paul_le_Clercq

Fastned heeft nieuw eigen vermogen nodig. Beeld © Fastned

Fastned, de uitbater van een snellaadnetwerk voor elektrische auto's, gaat op 14 juni naar de Euronext Amsterdam. Het bedrijf had al plannen voor die beursgang, maar nu is de datum geprikt. Een prijs voor de nieuwe aandelen is nog niet bekend.

Fastned staat al genoteerd aan een beurs, maar dat is de alternatieve beurs Nxchange, een particuliere beurs voor kleine bedrijven waarin relatief kleine investeringen worden gedaan. Fastned was het eerste bedrijf dat een notering had aan de Nxchange, maar zoekt het nu dus hogerop. 

Met een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs hoopt Fastned makkelijker geld te kunnen ophalen om de groeiplannen te financieren. "Hiermee krijgen we toegang tot veel meer en veel grotere investeerders", zei directeur Michiel Langezaal al eerder. 

Ebitda break-even, nettoverlies

In de eerste drie maanden van het jaar was het operationeel ebitda-resultaat niet meer negatief. Dat betekent dat alle directe kosten, zoals netaansluitingen, huur en onderhoud, maar ook indirecte kosten zoals salarissen en kantoorhuur worden gedekt en hetzelfde geldt voor kosten voor de bouw van nieuwe stations.

Onder aan de streep wordt nog een verlies gemaakt. Van het operationeel ebitda-resultaat moeten nog de rentekosten plus de afschrijvingen afgetrokken worden. Ook kosten gerelateerd aan de uitbreiding van het netwerk zijn er nog niet van af.

Fastned maakt nog niet bekend hoeveel aandelen het wil aanbieden en hoeveel geld het wil ophalen. Dat laat het afhangen van economische en marktomstandigheden, de snelheid van de uitrol van de groeistrategie van het bedrijf en de marktvraag.

Nieuw eigen vermogen nodig

Het bedrijf heeft in ieder geval nieuw eigen vermogen nodig. Over 2018 liep het eigen vermogen van Fastned namelijk verder terug, ondanks het feit dat het op de valreep met 6 miljoen euro werd versterkt.

Het eigen vermogen was eind december nog geen 7 procent van het balanstotaal. Dat is erg weinig. Omdat er in het eerste kwartaal onder aan de streep weer een verlies werd geleden, zal het eigen vermogen inmiddels verder zijn teruggelopen.

Fastned heeft nu 97 snellaadstations in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf wil graag verder uitbreiden, onder meer naar België en Zwitserland.

Bron • RTL Z