Beurs

Verzekeraar NN boekt hogere winst: veel beter dan verwacht

16 mei 2019 08:04

Topman Lard Friese van NN. Beeld © ANP

De nettowinst van verzekeraar NN steeg in het eerste kwartaal, terwijl analisten juist van een daling waren uitgegaan.

NN Group, in Nederland actief met onder meer de merken Nationale Nederlanden, Ohra en Movir, boekte in de eerste drie maanden van het jaar een winstgroei van 399 miljoen euro, waarmee de winst uitkwam op 512 miljoen euro. 

Dat is een stuk beter dan verwacht, want analisten hadden gerekend op een nettowinst van zo'n 362 miljoen, een daling dus.

Toch daalt de beurskoers van NN. Het is, samen met Aegon, een van de grootste dalers in de AEX-index.

Korea

NN profiteerde van een dividenduitkering van de Koreaanse activiteiten van 63 miljoen euro, terwijl het vorig jaar nog last had van de januaristorm. Maar ook zonder de speciale bijdrage uit Zuid-Korea ging het dus beter dan was gedacht.

De onderneming wist ook de kosten verder te drukken: met 20 miljoen euro. In vergelijking met 2016 zijn de kosten al met 310 miljoen euro teruggeschroefd. Eind 2020 moet de besparing uitkomen op 400 miljoen euro.

Solvabiliteit

De belangrijke kapitaalbuffer kwam uit op 213 procent. Dat was een jaar eerder nog 230 procent. De daling hing samen met onder meer ongunstige renteontwikkelingen en de afschrijving van 500 miljoen euro voor een aandeleninkoopprogramma.

Een solvabiliteit van 213 procent is nog altijd prima en ruim meer dan het wettelijk minimum. 

Levensverzekeringen Nederland

Meer dan de helft van het operationele resultaat komt nog altijd uit Nederland. Het resultaat bij de Nederlandse levensverzekeringen steeg hier zelfs met ruim een kwart tot 268 miljoen euro. Bij Schade sloeg het resultaat om van een verlies van 32 miljoen euro in een winst van 29 miljoen euro.

In de rest van Europa daalde het resultaat, terwijl dat in Japan juist toenam, met bijna 30 procent tot 84 miljoen euro. Bij de bankactiviteiten en bij de vermogensbeheer van NN was er sprake van een daling. De bijdrage van deze twee aan het geheel is nog relatief beperkt. 

Delta Lloyd

NN is nog steeds bezig met de samenvoeging van de eigen levens- en schadeverzekeringstakken met die van Delta Lloyd. Verder ligt de focus nu op groei en verbetering van de klantervaring.

NN is van plan aandeelhouders over de strategie bij te praten op een zogeheten capital markets day op 4 december.

Overnames

NN is nog druk bezig met fusies en overnames. NN zou door zijn naar de volgende ronde in het verkoopproces rondom de Nederlandse verzekeraar Vivat. Daarbij gaat de verzekeraar waarschijnlijk samen optrekken met investeerder Athora. Daarnaast zou NN zijn oog hebben laten vallen op zijn Spaanse branchegenoot Caser Seguros, dat een geschatte waarde van 1 miljard euro heeft.

Bron • RTL Z / ANP