Beurs

AEX herstelt licht na grote koersval op Wall Street

14 mei 2019 09:24

De AEX zakt verder weg na het verlies op Wall Street gisteravond. Beeld © ANP

De AEX-index opent vanochtend licht hoger. De Amsterdamse beurs volgt de koersdaling op Wall Street van gisteravond niet. Daar daalden de Dow Jones-index en de brede S&P 500-index met meer dan 2 procent, terwijl technologie-index Nasdaq zelfs meer dan 3 procent onderuit ging.

Zowel de AEX-index als de Midkap beginnen met winst. De meeste hoofdfondsen staan hoger. Gisteren daalde de AEX al met 1,2 procent, terwijl de Midkap zelfs 2,6 procent moest toegeven. Nu is er dus een klein herstel.

Sterkste stijgers in de AEX zijn ABN Amro, Adyen, DSM, IMCD, KPN en Randstad die allemaal meer dan 1 procent winnen. Er zijn maar een paar dalers, RELX geeft het meeste terrein prijs.

Handelsoorlog

Gisteren was het een slechte dag op de Amerikaanse beurzen. De handelsoorlog tussen de VS en China dreigt te escaleren nu China in antwoord op de VS ook de invoertarieven heeft verhoogd, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro, is nog stelliger over de handelsoorlog: "Dit is volledig aan het escaleren." 

Twee weken geleden gingen we er nog vanuit dat afgelopen vrijdag een deal zou worden getekend tussen de VS en China, maar er is nog helemaal geen verdrag en zowel de VS als China hebben hun tarieven opgeschroefd, aldus Wessels.

Tweet Trump

Gisteren herstelden de koersen op Wall Street al wat, aldus De Geus. Dat komt door een tweet van de Amerikaanse president Trump, die zei dat hij het gevoel heeft dat gesprekken met de Chinezen een succes zullen worden.

Maar het is de vraag hoe lang dat herstel standhoudt, want de gesprekken worden pas weer hervat in juni en inmiddels is de sfeer behoorlijk verziekt, terwijl de hogere tarieven op korte termijn de economie zullen schaden, aldus De Geus.

Federal Reserve

Volgens hem zijn aandelen kwetsbaar. Sinds eind december zijn de aandelenkoersen namelijk flink gestegen en dat komt doordat beleggers uitgaan van een verlaging van de officiële tarieven door de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Eerder werd nog gerekend op renteverhogingen. Een lagere rente is over het algemeen goed voor de beurs, maar die verlaging is nu al helemaal ingeprijsd, aldus De Geus.

Bron • RTL Z