Beurs

Drama Uber nog niet voorbij: koers keldert verder

Paul le Clercq • 13 mei 2019 15:41 @Paul_le_Clercq

Ceo Dara Khosrowshahi van Uber op Wall Street. Beeld © Getty

De ellende op de beurs voor Uber gaat nog even door. Na het ronduit dramatische beursdebuut van afgelopen vrijdag, wordt het aandeel vandaag wéér minder waard.

De pijn is voor beleggers in Uber nog niet geleden. Na de koersval op de dag van de beursgang, waarbij de de koers meteen flink lager stond dan de prijs waartegen het bedrijf naar de beurs ging, kachelt de koers vandaag verder achteruit.

Het aandeel Uber staat kort na de opening onder de 38 dollar, bijna 9 procent minder dan het niveau waarop de martelgang van afgelopen vrijdag werd beëindigd.

Ten opzichte van de introductiekoers van 45 dollar is het aandeel daarmee inmiddels al ruim 15 procent goedkoper geworden. Daarmee is de beursintroductie op een grote teleurstelling uitgelopen. Bijna altijd stijgt de koers van een nieuwkomer op de eerste beursdag.

Slecht beursklimaat

Uber heeft het beursklimaat ronduit tegen. Zo leek de handelsoorlog tussen China en de VS bijna opgelost, totdat president Trump eigenhandig de onderhandelingen opblies met een nieuwe ronde importheffingen.

Trumps belangrijkste adviseur op economisch gebied, Kudlow, verwacht dat niet alleen de Chinezen, maar ook de Amerikaanse consument last krijgt van de Amerikaanse heffingen.

Twijfels over businessmodel

Verder hebben beleggers hun twijfels over Uber zelf. Er is namelijk nogal wat aan te merken op hoe het bedrijf nu draait. Zo wordt er nog flink verlies geleden, de omzetgroei zwakt af, het marktaandeel in de VS daalt en het bedrijf denkt dat de kosten zullen stijgen.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wijst erop dat Uber vorig jaar een omzet maakte van 11 miljard dollar, maar dat het een operationeel verlies van 3 miljard dollar leed. "Hoeveel omzet moet je dan draaien om winst te maken?", vraagt Versteeg zich af. Er is een kans dat ze nooit winst zullen maken, zegt hij.

Lyft

De beursgang van concurrent Lyft was ook al geen succes, de koers zakte op de tweede dag al onder de introductiekoers. Vrijdag en vandaag wordt Lyft ook nog eens mee naar beneden getrokken door Uber.

Inmiddels is een aandeel Lyft zo'n 30 procent minder waard dan de introductiekoers van 72 dollar, eind maart.

Bron • RTL Z