Beurs

Nieuwe beurs in Silicon Valley: focus op lange termijn

Paul le Clercq • 13 mei 2019 13:47 @Paul_le_Clercq

Oprichter van de nieuwe beurs Eric Ries. Beeld © Getty Images

In San Francisco komt een nieuwe aandelenbeurs: de Long-Term Stock Exchange. Bedrijven die er een notering krijgen, leggen niet de nadruk op het volgende kwartaal, maar op de lange termijn.

Amerikaanse ondernemingen die nu aan de beurs zijn genoteerd leggen te veel de nadruk op de korte termijn en te weinig op de langere termijn, vindt Eric Ries, ondernemer en oprichter van de Long-Term Stock Exchange. Volgens hem komt de druk die de buitenwereld legt op de korte termijn niet ten goede aan bedrijven.

Hij wordt gesteund door onder meer Marc Andreessen, een investeerder die al jarenlang geld steekt in nieuwe techbedrijven. Vorig jaar pleitten beursgoeroe Warren Buffett, de op twee na rijkste persoon in de wereld, en president Trump ook al voor minder focus op de korte termijn voor beursfondsen.

De Amerikaanse beurswaakhond, SEC, gaf onlangs toestemming voor de nieuwe beurs.

'Anders dan gewone beurs'

In de plannen moet de Long-Term Stock Exchange een aandelenbeurs worden waar je net zoals aan andere beurzen aandelen in bedrijven kunt kopen of verkopen.

Een verschil zou echter moeten zijn dat beleggers die een aandeel lang in bezit hebben meer zeggenschap krijgen. Daarnaast moeten beloningspakketten worden gekoppeld aan langetermijndoelen, in plaats van doelstellingen op de kortere termijn.

Ook zouden aandeelhouders meer informatie moeten krijgen over het bereiken van bepaalde mijlpalen.

Eerder naar de beurs

Volgens Ries zouden bedrijven verder eerder naar de beurs moeten gaan. Daardoor zouden beleggers meer kunnen profiteren van de groei van die bedrijven, doordat ze eerder in de ontwikkeling van een bedrijf instappen.

Nu gaan techstartups naar de beurs als ze, gemiddeld gezien, 12 jaar bestaan. Tot die tijd heeft maar een kleine groep van investeerders kunnen profiteren van de waardegroei van het bedrijf, aldus Ries.

Kritisch

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra is niet zo enthousiast. "Het is een hoop marketing, ik weet niet voor welk probleem dit een oplossing is", zegt hij.

Veenstra vraagt zich af waar 'long term' precies op slaat. Door aandeelhouders die een aandeel lang in bezit hebben meer zeggenschap te geven, bevoordeel je volgens Veenstra vooral de oprichters en management van een bedrijf.

'Geen bedreiging Wall Street'

Bedrijven die aan de Long-Term Stock Exchange een notering krijgen, zouden beloningspakketten moeten koppelen aan langetermijndoelen. "Dat klinkt nobel, maar misschien bestaat de onderneming geen tien jaar dus wie doe je daar een plezier mee?", aldus Veenstra.

Over de gevraagde grotere openheid zegt hij: welk bedrijf wil dat?

Veenstra denkt niet dat ze bij de grote Amerikaanse aandelenbeurzen in New York, de NYSE of Nasdaq, wakker zullen liggen van de plannen voor de nieuwe beurs. In San Francisco was tot een paar jaar geleden wel een (regionale) beurs, maar in 2006 hield deze op te bestaan.

Innovatie

Volgens Ries leidt de nadruk op kortetermijnresultaten tot minder innovatie door bedrijven. In 2017 toonde een studie van denktank Third Way aan dat als bedrijven naar de beurs gaan, het aantal patenten dat zij krijgen binnen vijf jaar met 40 procent daalt, aldus persbureau Reuters.

En juist bedrijven rond Silicon Valley zijn sterk in innovatie. Denk aan onder meer Facebook, Alphabet (Google) en Netflix.

Geen verplichte winstprognose

Drie jaar geleden publiceerden Buffett en Dimon al een aantal vrijwillige richtlijnen voor ondernemingsbestuurders. Die werden door 14 ceo's ondertekend. Naast Buffett en Dimon zelf ging het om onder meer de ceo's van General Motors, General Electric en Blackrock.

Eén van die richtlijnen is dat ondernemingen zich niet verplicht moeten voelen om een winstvoorspelling te geven.

Geen kwartaalcijfers

Beursfondsen die al een prognose van hun resultaten geven voordat het kwartaal begint, kunnen zich verplicht voelen die doelstellingen ook te halen en daarom beslissingen te nemen die anders niet zouden worden genomen. Dat zei Dimon, topman van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase en voorzitter van Business Roundtable, de vereniging van ceo's van grote concerns in de VS.

In Nederland publiceert een aantal beursfondsen geen kwartaalcijfers meer, zij houden het dan op een trading update, waar alleen in kwalitatieve bewoordingen wordt aangegeven hoe het kwartaal is verlopen. Dat geldt voor onder meer Unilever. Halfjaarcijfers zijn wel verplicht.

'Kost tijd'

Onderzoeksbureau McKinsey onderzocht in 2006 of het geven van een winstprognose voor de korte termijn nadelig uitpakte voor concerns. De conclusie was dat het niet de waardering van beursfondsen beïnvloedt en evenmin de volatiliteit van beurskoersen drukt.

Maar kwartaalprognoses vergen wel kostbare tijd van het management en het leidt ertoe dat de leiding te veel de nadruk op de korte termijn legt, schreef McKinsey destijds.

Bron • RTL Z