Beurs

'Uber op midden of onderkant bandbreedte naar de beurs'

Paul le Clercq • 09 mei 2019 11:49 @Paul_le_Clercq

Chauffeurs van Uber en Lyft protesteren tegen lage tarieven en slechte werkomstandigheden. Beeld © EPA

De koers waartegen taxi-app Uber naar de beurs gaat ligt in het midden of aan de onderkant van de eerder bekend gemaakte bandbreedte van 44 tot 50 dollar per aandeel, dat schrijft CNBC op basis van bronnen. Daarmee zou het tussen de 80,5 en 91,5 miljard dollar (81,8 miljard euro) waard zijn.

Verwacht wordt dat Uber vandaag bekendmaakt tegen welke koers het naar de beurs gaat. De beursgang wordt voor morgen verwacht. Twee weken terug werd bekend dat de prijs waartegen beleggers aandelen kunnen kopen ergens tussen de 44 en de 50 dollar ligt.

Volgens CNBC wordt het dus in het midden of aan de onderkant van die bandbreedte.

80 tot 90 miljard

Daarmee zou Uber in totaal tussen de 80,5 en 91,5 miljard dollar waard zijn. Dat is wel flink minder dan waar eerder vanuit werd gegaan, maar Uber is met die prijs nog wel één van de grootste beursgangen van een Amerikaans bedrijf ooit.

Aanvankelijk mikte Uber op een beurswaarde van zo'n 120 miljard dollar, later werd dat verlaagd naar tussen de 90 en 100 miljard dollar. 

Twijfels over winstgevendheid

Beleggers hebben hun twijfels over Uber. Zo wordt er nog flink verlies geleden, de omzetgroei zwakt af, het marktaandeel in de VS daalt en het denkt dat de kosten zullen stijgen.

Afgelopen jaar leed Uber een onderliggend verlies van 1,8 miljard dollar, op een omzet van 11,3 miljard dollar. "Dat verlies is nog tot daaraan toe, ze proberen snel zo veel mogelijk marktaandeel te winnen en de winst komt later wel. Maar het is de vraag of die winst wel komt", zei beurscommentator Hans de Geus eerder.

In het eerste kwartaal leed Uber een verlies van rond de 1 miljard dollar.

Last van beursgang Lyft

Verder heeft het last van de beursgang van concurrent Lyft, begin april. Die is geen succes. De prijs waartegen Lyft naar de beurs ging lag op het hoogste punt van de verhoogde bandbreedte.

Bij de beursgang steeg de koers van Lyft meteen met 21 procent, maar al op de tweede beursgang daalde de koers tot onder de introductiekoers. Inmiddels staat de koers van Lyft ruim een kwart onder de introductiekoers.

Verlies Lyft en stakingen

Lyft maakte eerder deze week bekend dat het in het eerste kwartaal een verlies had geleden van maar liefst ruim 1,1 miljard dollar. Gecorrigeerd voor bijzondere posten was dat 211 miljoen dollar, op een omzet van 776 miljoen dollar.

Vandaag staken chauffeurs van Uber en Lyft wereldwijd tegen de in hun ogen lage tarieven en slechte werkomstandigheden.

Bron • RTL Z