Beurs

'Rendementen crowdfunding gaan structureel dalen'

Paul le Clercq • 08 mei 2019 18:14 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Beleggers zullen in de toekomst steeds lagere rendementen halen met crowdfunding. Krijgen ze nu tussen de 4 en 6 procent. Dat wordt tussen 2 en 3,5 procent. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang crowdfundingplatforms er maar transparant over zijn. Dat zijn ze vaak niet.

De bedragen die worden opgehaald met crowdfunding stijgen de laatste jaren. Van 139 miljoen euro in 2016 tot 241 miljoen euro afgelopen, blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt. In het eerste kwartaal van 2019 ging het al om 120 miljoen euro, zodat het er naar uitziet dat dit jaar nog hoger zal uitkomen.

Maar de rendementen dalen. Van 5,63 procent in het derde kwartaal van afgelopen jaar tot 5,16 procent in het eerste kwartaal van 2019.

Lex van Teeffelen, lector financieel-economische financiering aan de Hogeschool Utrecht, denkt dat beleggers die hun geld steken in crowdfundprojecten dit jaar kunnen rekenen op een nettorendement dat zal zakken naar tussen de 2 en 3,5 procent. Veel lager dus.

Goed gevoel

Toch hoeft dat geen probleem te zijn, denkt hij. Het is immers veel meer dan je op de bank krijgt. Verder kun je er een goed gevoel bij krijgen als je een lokale ondernemer helpt, in plaats van de bankdirecteur, vindt Van Teeffelen.

Maar historische cijfers geven een vertekend beeld. De rendementen uit het verleden zijn hoger dan je nu kunt verwachten en dat vindt Van Teeffelen kwalijk, omdat dit het vertrouwen van beleggers zal schaden. Hij wil dat crowdfundplatforms daar eerlijker en transparanter in worden.

Vier redenen voor lager rendement

De rendementen dalen volgens hem door de sterke concurrentie tussen de verschillende platforms. Verder krijgen mkb-bedrijven lastiger financiering van banken, waardoor ze naar crowdfunding uitwijken. Daardoor stijgt het risico van de proposities, maar de gevraagde rentes niet. Die dalen juist, aldus Van Teeffelen.

Ook is er volgens hem geregeld sprake van herfinanciering, waarbij bestaande leningen worden afgelost met de opbrengst van nieuwe leningen, terwijl het wordt verkocht als uitbreidingsfinanciering. Uitbreidingsfinanciering is veel aantrekkelijker, omdat daarbij sprake is van groei van een bedrijf. Bij herfinanciering wordt mogelijk verhuld dat een bedrijf niet aan de verplichtingen kan voldoen.

Meer faillissementen

Ten derde neemt het aantal stijgende faillissementen toe en dat zorgt ook voor een hoger risico van leningen, zegt Van Teeffelen. ABN Amro verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10 procent zal stijgen.

Appels en peren

Gijsbert Koren is de initiatiefnemer van CrowdfundingCijfers.nl. Sinds 2011 onderzoekt hij de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland en België. Koren stipt ook aan dat niet alle crowdfundingplatforms volgens dezelfde normen presenteren, waardoor je toch appels en peren vergelijkt.

Het zou goed zijn als ze allemaal de aanbevelingen van de AFM zouden hanteren. Dat wil zeggen dat leningen waarop negentig dagen of langer niet is afgelost volledig worden afgeschreven en verwerkt in het nettorendement.

Bron • RTL Z