Beurs

Korte maar hevige beursweek: veel cijfers van bedrijven en economie

Paul le Clercq • 15 april 2019 06:35 @Paul_le_Clercq

Het beursjaar 2019 is bijna afgelopen. Beeld © AFP

Deze week barst het kwartaalcijferseizoen echt los. In Nederland komen grootmachten ASML en Unilever met hun resultaten en in de VS staan de cijfers van grote concerns op de rol. Beleggers zijn benieuwd naar de vooruitzichten.

Het wordt een kortere beursweek, want komende vrijdag zijn zowel Euronext als Wall Street gesloten in verband met Goede Vrijdag.

Maar het wordt wel een drukke week, want in de resterende vier dagen komen heel wat bedrijven met hun kwartaalcijfers. Er komen ook heel wat cijfers over de economie naar buiten.

Vooruitzichten

Natuurlijk kijken beleggers naar de resultaten over de afgelopen drie maanden, maar zij willen vooral weten wat de vooruitzichten zijn en of die overeenkomen met wat analisten verwachten.

Analisten gaan ervan uit dat in het eerste kwartaal de bedrijfswinsten van Amerikaanse S&P 500-index met met 4,2 procent zijn gedaald in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder. Voor de AEX zijn er geen taxaties voor de index als geheel, maar volgens beurscommentator Durk Veenstra liggen de verwachtingen in lijn met die voor de S&P 500.

Verbetering

Als het goed is, wordt het ná de winstdaling van de S&P 500 (en dus de AEX) alleen maar beter. Analisten verwachten dat de resultaten in het tweede kwartaal ongeveer gelijk uitkomen. En in de tweede helft van het jaar zullen de winsten toenemen in vergelijking met het tweede halfjaar van 2018.

Voor heel 2019 rekenen zij namelijk op een groei van de winst van S&P 500-bedrijven met 3,6 procent. Voor de AEX wordt een soortgelijke ontwikkeling voorzien. Het is afwachten of bedrijven ook een dergelijke verbetering verwachten.

ASML

Komende woensdag publiceert chipmachinemaker ASML de kwartaalcijfers. ASML ging eind januari voor het eerste kwartaal uit van een lagere omzet en een lagere winst. Het is voor ASML en de chipsector als geheel de vraag of die verwachtingen verder verbeteren. De Philadelphia Semiconductor Index is na de dip eind december in ieder geval flink aangetrokken.

Unilever en banken VS

Donderdag komt de Amerikaanse uitzendgigant Manpower met resultaten. Uitzenders zijn een prima thermometer voor de economie, het is dus ook interessant wat zij nu al over het tweede kwartaal kunnen zeggen. 

Er zijn ook heel wat banken die met resultaten komen. Afgelopen vrijdag zagen we al de cijfers van JP Morgan Chase en Wells Fargo. Maandag volgen Citigroup en Goldman Sachs, dinsdag Bank of America, woensdag Morgan Stanley en U.S Bancorp en donderdag American Express.

Beleggers in Nederland kijken uit naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Unilever, op donderdag.

Maandag

Op maandag komt de Federal Reserve of New York met de Empire State Manufacturing index, die aangeeft hoe het is gesteld met de industrie in de regio New York in april.

De index stond in maart op het laagste niveau in 2,5 jaar, maar voor april wordt een verbetering voorzien.

Dinsdag

Flow Traders komt dinsdag met cijfers. Het is één van de drie midkappers die in het jaar tot nu toe op verlies staat. Flow Traders profiteert van onrust op de beurs, maar de afgelopen maanden waren veel minder onrustig dan het vierde kwartaal van 2018.

Uit Duitsland komt de ZEW-index, die aangeeft hoe het economisch sentiment is. Verder horen we hoe het de industriële productie in de VS in maart verging. Na twee dalingen wordt herstel verwacht.

Woensdag

Op woensdag komen in Nederland, naast ASML, TomTom, Vopak en vastgoedbelegger NSI met hun cijfers. In de VS publiceren onder meer Pepsico en Alcoa hun cijfers.

In de VS komt verder het Beige Book uit. Dit wordt acht keer per jaar gepubliceerd en geeft informatie hoe de economie in de VS ervoor staat.

Donderdag

Naast Unilever maken ook Arcadis, Beter BedSligro en Basic-Fit (trading update) bekend hoe de eerste drie maanden zijn verlopen. in de VS is het de beurt aan onder mee Schlumberger, toeleverancier aan de olie-industrie. Die cijfers zijn ook interessant voor Fugro.

In Europa worden de inkoopmanagersindexen voor de industrie van Duitsland, Frankrijk en de eurozone gepubliceerd. Het gaat hier om een eerste publicatie, die mogelijk later nog wordt herzien.

Uit de VS komen cijfers over de detailhandelsverkoop, de verkopen van nieuwe woningen, de inkoopmanagersindex voor de industrie. Daarnaast komt de Philadelphia Fed-index uit. Deze laatste laat zien hoe de industrie in de regio Philadelphia ervoor staat.

Bron • RTL Z