Beurs

Uber vraagt beursgang aan, wil notering in New York

11 april 2019 22:50

Een taxi van Uber in New York (archieffoto). Beeld © AFP

Na een aanloop van maanden heeft Uber Technologies vandaag dan eindelijk zijn beursnotering aan de New York Stock Exchange (NYSE) aangevraagd. Daarmee wordt één van de grootste Amerikaanse beursgangen van een techbedrijf ooit een feit.

Het bedrijf achter de bekende taxi-app zal naar verwachting volgende maand, mogelijk al op 10 mei, naar de beurs gaan. Het krijgt dan het beurssymbool UBER toegekend op Wall Street.

De aandelenprijs is nog niet bekend gemaakt, maar het bedrijf zou volgens insiders mikken op een waardering van 90 tot 100 miljard dollar

Verlieslatend

In de aanvraag voor een beursgang bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC is nogmaals te zien dat het bedrijf verlieslatend is. Het bedrijf boekte in 2018 een onderliggend verlies van 1,85 miljard op een omzet van 11,27 miljard dollar.

Deze verliezen zullen nog enige tijd aanhouden, geeft Uber aan, omdat het bedrijf fors aan het investeren is. Zo steekt het geld in onderzoek naar zelfrijdende auto's en overnames, zoals onlangs die van Careem, een grote concurrent in het Midden-Oosten.

Reeks techbeursgangen

De beursgang volgt enkele weken na die van concurrent Lyft, dat twee weken geleden naar de beurs ging. Dat techbedrijf had geen al te succesvolle start: na een rooskleurige eerste dag zakte het aandeel op dag twee al onder de introductiekoers en daarna is de koers niet meer op dat niveau teruggekomen.

Lyft en Uber zijn de eerste van een hele reeks beursgangen die dit jaar worden verwacht in de techsector.

Bron • RTL Z