Beurs

Centrale bank VS verhoogt dit jaar de rente helemaal niet meer

Paul le Clercq • 21 maart 2019 08:42 @Paul_le_Clercq

President Jerome Powell, van de Federal Reserve, de centrale bank in de VS. Beeld © EPA

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed), is dit jaar niet meer van plan om de officiële rente te verhogen. Dat is opmerkelijk, want eind vorig jaar werd nog uitgegaan van twee renteverhogingen in 2019.

De Fed verlaagde gisteravond de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie van 2,3 procent naar 2,1 procent. Door het besluit de rente niet verder te verhogen werd het aanvankelijke verlies op de Amerikaanse aandelenbeurzen deels ongedaan gemaakt.

Een hogere rente is over het algemeen ongunstig voor aandelen, dus als een verhoging uitblijft, dan wordt als voordelig voor de beurs gezien.

Bankaandelen omlaag

Bankaandelen verloren wel terrein, omdat een hogere rente voor die banken en verzekeraars juist wel gunstig is. Banken werken immers met geld en een hogere rente vergroot voor hen de marge die ze kunnen maken.

Economische tegenwind

De Amerikaanse economie is in goede vorm en mijn doel is om dat zo te houden, zei Fed-topman Jerome Powell gisteravond. Hij zei dan ook geen haast te willen maken met renteverhogingen.

In januari leek de Fed al gas terug te willen nemen door te zeggen het nog even te willen aankijken met renteverhogingen. "De Fed opent hiermee eigenlijk de deur naar de situatie dat het, als de economie tegen zit, de rente helemaal niet meer verhoogt", zei beurscommentator Hans de Geus toen.

Afbouwen balans vertraagd

De Fed vertraagt verder het afbouwen van de enorme hoeveelheid obligaties die het de laatste jaren heeft opgekocht. Vanaf mei wordt er niet langer meer 30 miljard dollar verkocht, maar voor nog maar 15 miljard dollar. Vanaf september wordt er zelfs mee gestopt. 

Bron • RTL Z