Beurs

Drie redenen waarom koers Wessanen boven overnamebod staat

Paul le Clercq • 15 maart 2019 10:48 @Paul_le_Clercq

Wessanen legt zich sinds een aantal jaren toe op gezonde voeding, met merken als Zonnatura. Beeld © ANP

Op de beurs krijg je voor een aandeel Wessanen meer dan wat de Franse investeerde PAI voor het bedrijf wil betalen. Daarvoor zijn drie redenen, legt beurscommentator Durk Veenstra uit.

Het Franse PAI wil 11,50 euro per aandeel Wessanen betalen. Maar nu staat de koers van Wessanen daar licht boven.

Dat betekent normaal gesproken dat beleggers denken dat er meer in het vat zit. Want waarom zou je als belegger de aandelen vasthouden om ze later aan de biedende partij te verkopen, terwijl je nu ook al geld kunt vangen? Het is nog niet helemaal zeker dat er een bod komt.

Wessanen verkoopt onder meer notenrepen, muesli, quinoa, vleesvervangers en biologische thee onder merken als ZonnaturaClipper, Bjorg (in Frankrijk) en Isola Bio (in Italië).

'Geen knock-outbod'

Het bod van PAI was geen knock-outbod, zegt Veenstra. Het bod ligt weliswaar 15 procent boven de slotkoers van donderdag, maar die overnamepremie is niet heel hoog. Het is niet zo dat hier geen andere belegger meer tegenop kan, legt Veenstra uit.

Wie weet zullen andere partijen met een hoger bod komen en misschien verhoogt PAI zelf het bod wel, zegt hij. Dat gebeurde immers ook bij Refresco. Op dat eveneens Nederlandse bedrijf bracht PAI namelijk ook een bod uit en vervolgens verhoogde PAI het eigen bod twee keer. 

Shorters

Verder was 3 procent van de aandelen in handen van beleggers die speculeren op een koersdaling. Dat betekent dat zij aandelen hebben verkocht, terwijl ze die nog niet hebben, in de gedachte dat ze die stukken later tegen een lagere koers kunnen kopen.

Met een bod op tafel gaat de koers juist de andere kant op, waardoor zij in plaats van een winst tegen een potentieel verlies aankijken. Om het verlies te beperken, zeker omdat er een kans is dat er een hoger bod komt, moeten die beleggers nu aandelen kopen

Of PAI het mogelijke bod op Wessanen daadwerkelijk ook zal verhogen, dat is natuurlijk speculatie, zegt Veenstra.

Bron • RTL Z