Beurs

Tesla krijgt Chinese lening van half miljard voor megafabriek

08 maart 2019 16:14

Een Model 3 bij het begin van de bouw van de fabriek in het Chinese Shanghai, in januari.. Beeld © AFP

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft van Chinese banken leningen van in totaal 521 miljoen euro gekregen. Het concern bouwt een auto- en een accufabriek in Shanghai in China.

De fabriek in China is de eerste van Tesla buiten de VS en het zal de eerste zijn in China die volledig in handen is van een buitenlandse speler. De bouw van de fabriek begon in januari en eind dit jaar moet hij klaar zijn.

Naast accu's zal Model 3 er worden gebouwd. Tesla-topman Elon Musk schatte in januari dat er 3000 auto's van het Model 3 en Model Y per week zouden worden gebouwd.

Meer elektrische auto's

De autoverkopen in China dalen al driekwart jaar; voor het eerst in meer dan 20 jaar krimpt die markt. Maar van elektrische auto's gaan er nog wél meer over de toonbank.

China is ook de grootste markt voor elektrische auto's ter wereld. Tesla kan met de fabriek ook eventuele importheffingen omzeilen, mocht de handelsoorlog tussen de VS en China ontsporen.

Lage rente

Tesla leent geen dollars, maar Chinese yuans. Daarop betaalt het een lagere rente dan als het dollars zou lenen. In totaal leent Tesla omgerekend 521 miljoen dollar. Verder kan het eventueel nóg eens omgerekend 200 miljoen dollar lenen.

De maker van elektrische auto's wil in de Chinese fabriek in eerste instantie auto's van het type Model 3 gaan produceren. De jaarlijkse capaciteit van de fabriek bedraagt 250.000 voertuigen.

De bouw wordt volgens Musk in de zomer afgerond, waarna de productie van de Model 3 eind van het jaar moet beginnen. 

Bron • RTL Z