Beurs

Fed zorgt voor verwarring, stopt mogelijk met verkopen obligaties

Paul le Clercq • 21 februari 2019 08:36 @Paul_le_Clercq

Beleggers weten niet of de eerste rentestap een verhoging of een verlaging zal zijn. Beeld © Getty

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal dit jaar mogelijk niet verder gaan met het verkopen van de enorme hoeveelheid obligaties die op de balans staat. Over de rente zijn de beleidsmakers verdeeld. Daardoor weten beleggers niet goed waar ze aan toe zijn.

Uit de notulen van de Fed-vergadering van januari, die gisteren werden bekendgemaakt, blijkt dat bijna alle aanwezigen snel met een plan willen komen om in de tweede helft van het jaar een eind te maken aan het verkopen van obligaties.

Over het rentebeleid is er juist helemaal geen overeenstemming. De ene helft van de beleidsmakers zou de officiële rente wel verder willen optrekken en de andere helft niet.

Verwarring bij beleggers

Degenen die de rente wel willen optrekken, verbinden daaraan de voorwaarde dat de inflatie moet aantrekken. Maar die stijgt juist helemaal niet, stelt beurscommentator Durk Veenstra.

Dat zorgt voor verwarring bij beleggers. De markt vindt het moeilijk aan te geven of de eerste rentestap een verhoging of juist een verlaging zal zijn. Wall Street daalde gisteren aanvankelijk, maar sloot uiteindelijk toch licht hoger. Ook de beurzen in Azië eindigden met winst.

Rente bijzonder laag

Om de marktrente te drukken en daarmee de economie te stimuleren hield de Fed de afgelopen jaren niet alleen de rente lange tijd bijzonder laag, er werden ook grote hoeveelheden obligaties opgekocht.

Inmiddels draait de Amerikaanse economie al een tijd prima en de rente is dan ook al een aantal keren verhoogd. De Fed is zelfs al voorzichtig begonnen met het afbouwen van de obligaties die het in bezit heeft. Beide zaken wijzen op een normalisatie van het monetaire beleid, dat jarenlang extreem ruim was.

Toon Fed veranderd

De afgelopen maanden heeft de Fed de toon van zijn uitspraken flink gewijzigd. In het najaar vond de centrale bank dat de economie van de VS de renteverhogingen nog prima aankon, maar recentelijk wordt meer gewezen op de risico's van de afzwakkende wereldwijde groei.

Afgelopen januari zei de centrale bank nog dat het de officiële rente minder snel zal verhogen. Tot die beslissing dacht de Fed dit jaar de officiële rente nog twee keer te verhogen. Inmiddels zegt de Fed het nog even te willen aankijken. "De Fed opent hiermee eigenlijk de deur naar de situatie dat het, als de economie tegen zit, de rente helemaal niet meer verhoogt", zei beurscommentator Hans de Geus toen.

Stuwend effect op de rente

In de weken na het besluit van januari om het rustiger aan te doen met renteverhogingen stegen de aandelenkoersen. Een hogere rente is over het algemeen slecht voor aandelenkoersen en als zo'n renteverhoging minder snel gaat of zelfs uitblijft, dan is dat dus gunstig, meenden beleggers.

Gisteren vonden de beurzen het lastiger om de gedachten van de Fed te interpreteren. Uiteindelijk eindigden de Dow Jones en de brede S&P 500 licht in de plus. Als het verkopen van obligaties uit de voorraad van de Fed minder snel gaat, of zelfs wordt gestopt, dan zal dat een minder stuwend effect hebben op de rente.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq