Beurs

Uitzendgigant Randstad voelt vertraging economie in Europa

12 februari 2019 08:25

Beeld © ANP

Uitzendconcern Randstad heeft last van de vertraging van de economische groei in Europa. In het vierde kwartaal van vorig jaar zag het bedrijf slechts een beperkte groei van de omzet en een daling van de winst. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op.

In grote landen als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje had Randstad last van de economische omstandigheden. Daardoor daalde in die regio de omzet per werkdag, een belangrijke graadmeter, met 2 procent. Nederland was daarbij een positieve uitschieter met stabiele groei.

Duitse autoindustrie

In Duitsland voelt Randstad vooral de tegenvallende groei van de autoindustrie, mede als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. "Het is een feit dat onze klanten wat minder personeel inlenen. Maar omdat wij onze kosten makkelijk kunnen aanpassen, blijft de winstgevendheid toch op peil", aldus topman Jacques van den Broek.

In januari merkte Randstad dat de economische omstandigheden in Europa stabiliseerden. Van den Broek zegt dus geen aanwijzingen te zien voor een naderende recessie. Hij zegt 'in een worst case scenario' rekening te houden met een economische terugval van 5 procent op de markten waar Randstad actief is. "Maar daar zijn dus voorlopig geen aanwijzingen voor."

Spreiding

In Noord-Amerika groeide de omzet per werkdag van Randstad juist met 3 procent. Ook in onder meer Japan, Australië en Nieuw-Zeeland deed het uitzendconcern goede zaken. In die regio's ziet topman van den Broek de groei nog doorzetten.

Van den Broek stelt dat Randstad door zijn brede aanwezigheid weinig last heeft van economische strubbelingen als de brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. "We zitten in zoveel sectoren dat we behoorlijk stabiel zijn."

Stijgende winst

De omzet van Randstad kwam vorig jaar uit op 23,8 miljard euro, 2 procent meer dan in 2017. Onder de streep hield de uitzender daar 704 miljoen van over, aanzienlijk meer dan de 631 miljoen euro van een jaar eerder.

Randstad stelt daarom een recorddividend voor van 3,38 euro per aandeel. Daarvan is 2,27 euro regulier en 1,11 euro een speciaal dividend.

Weerspiegeling economie

Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer viel vooral de omzet in het vierde kwartaal wat tegen. "De resultaten van Randstad als uitzender zijn een weerspiegeling van de economie, dus hieraan kan je zien dat het in de belangrijke economieën van Europa minder gaat."

Beurscommentator Hans de Geus wijst erop dat de groeivertraging al wel in het aandeel Randstad zat verwerkt. "De afgelopen maanden is die koers achtergebleven. Misschien dat de aankondiging over de verhoging van het dividend daar wat aan doen."

Koersdaling

In augustus koerste het aandeel Randstad nog tussen de 53 en 54 euro. Daarna zette een daling in, tot onder de 37 euro begin januari. De afgelopen weken wist de uitzender te profiteren van het herstel van het beurssentiment. Gisteren sloot de koers op 43,61 euro.

Vanochtend reageerden beleggers positief op de cijfers. De koers van Randstad steeg in het eerste kwartier van de handel met 2,3 procent.

Bron • RTL Z / ANP