Beurs

De beurs deze week: ING, Alphabet en State of the Union

03 februari 2019 19:01

Wat zeggen beursfondsen over de vooruitzichten? Beeld © Getty

Ook deze week zijn er voor beleggers weer kwartaalcijfers, maar minder dan vorige week. ING en Alphabet (de moeder van Google) zijn de belangrijkste. Verder spreekt in de VS president Trump zijn State of the Union uit.

Het blijft nog wel even druk. Zo zijn er heel wat kleinere bedrijven die met resultaten over het vierde kwartaal komen. Beleggers kijken uit naar de resultaten én naar de vooruitzichten voor het eerste kwartaal en de rest van het jaar.

Zo trapt BinckBank maandagochtend om 07:15 uur af, later volgt Ryanair, interessant of laatstgenoemde nog wat zegt over brexit. En om 22:00 uur laat techreus Alphabet zien hoe het jaar verliep.

Dinsdag komen BP en na sluiting van Wall Street nog Walt Disney en Snap. Verder kun je die dag veel inkoopmanagersindexen uit de dienstensector verwachten.

Woensdag zijn er toch weer een paar grote jongens: ING (om 07:00 uur) en TomTom (om 07:30 uur) en verder Aperam. Uit Duitsland komen Daimler en T-Mobile en uit de VS General Motors. Het van oorsprong Nederlandse, maar aan de Nasdaq genoteerde, NXP maakt om 22:00 uur onze tijd bekend hoe het ging.

Donderdag komt ArcelorMittal met de resultaten. Het is niet echt een Nederlandse onderneming, maar het zit wel in de AEX. Ook kun je donderdag nog Twitter verwachten, om 13:00 uur onze tijd,

Vrijdag is het tijd voor de resultaten van Flow Traders, dat profiteert als er veel handel is op de beurs, bijvoorbeeld door onrust. Verder publiceert Air France-KLM de vervoerscijfers over januari.

Duitse economie

Beurscommentator Durk Veenstra is benieuwd naar macro-economische cijfers over de voor Europa en Nederland zo belangrijke Duitse economie. Op dinsdag gaat het om de inkoopmanagers, op woensdag de fabrieksorders en donderdag om de industriële productie.

In het derde kwartaal kromp de Duitse economie al, mede door de problemen die autofabrikanten hadden met de nieuwe emissie-eisen van de Europese Unie. Als de economie ook in vierde kwartaal kromp, dan is er officieel sprake van een recessie in Duitsland. De Duitse industrie produceerde in november 1,9 procent minder dan een maand eerder en ook in oktober was er een daling. Dat voedt de vrees dat de economie in Duitsland als geheel in het vierde kwartaal lager uitviel. Maar niet iedereen is somber over de Duitse economie.

Handelsconflict

Uiteraard blijven komende week ook de handelsspanningen met China en andere politieke onrust de gemoederen bezighouden. De Amerikaanse president Donald Trump houdt dinsdag zijn jaarlijkse State Of The Union-toespraak waarin hij vertelt hoe de Verenigde Staten er in zijn ogen voorstaan.

Dit weekend dreigde Trump nog met een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid, als hij geen miljarden dollars krijgt om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Ook liet hij weten dat hij binnenkort een datum bekend zal maken voor een nieuwe top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Brexit

De onzekerheid rond de brexit houdt voorlopig aan. Volgens verschillende Britse media zou premier Theresa May overwegen om in juni algemene verkiezingen uit te schrijven in het Verenigd Koninkrijk.

May zou dan in april de steun van het Lagerhuis voor een nieuwe brexitdeal zoeken, gevolgd door verkiezingen.

Chinese beurzen dicht

In China wordt deze week het Chinese nieuwjaar gevierd. Daarom zijn beurzen daar de hele week gesloten.

Bron • RTL Z / ANP