Beurs

Tesla's financiële topman vertrekt, wordt opgevolgd door jonge Kirkhorn

Maaike Homan • 31 januari 2019 08:34 @MaaikeUtrecht

Een oudere foto van topman Elon Musk, met links van hem (met bril) Deepak Ahuja. Beeld © Getty Images

Het goede nieuws van Tesla over de winst die werd geboekt, de bouw van een megafabriek in China en het opschroeven van de productie wordt overschaduwd door het vertrek van de 56-jarige cfo Deepak Ahuja. Hij wordt opgevolgd door de 34-jarige Zach Kirkhorn.

Kirkhorn is nu de tweede man op financiën, meldt CNBC. Het vertrek van Ahuja deed de koers van de elektrische automaker geen goed. Nabeurs daalde het aandeel met 6 procent. 

Gisteravond Tesla de cijfers bekend over het vierde kwartaal van 2018. Hoewel de nettowinst uitkwam op 139,5 miljoen dollar (121 miljoen euro) hadden analisten gerekend op een hogere winst per aandeel. 

Niet enige jonge cfo

Ahuja zal nog een paar maanden aanblijven om zijn opvolger in te werken. Kirkhorn mag zich straks één van de jongste cfo's bij een groot Amerikaans, beursgenoteerd bedrijf noemen. De jongste, zover bekend, is David Knopf. Hij was 29 jaar toen hij in 2017 cfo werd bij Heinz Kraft.  

Kirkhorn werkt inmiddels bijna zes jaar bij Tesla, zo vermeldt zijn LinkedIn-profiel. Daarvoor was hij analist bij adviesburau McKinsey & Company. Hij begon zijn carrière bij Microsoft.    

'Enorm getalenteerd'

Musk noemde hem bij de presentatie van de cijfers 'enorm getalenteerd'. "Hij heeft de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan het bedrijf." Over Kirkhorn is niet veel bekend. Hij gebruikt weinig social media. 

Kirkhorn zelf zei dat het jaar goed is begonnen voor Tesla. "We hebben genoeg geld in kas voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en kunnen leningen aflossen."

Hoge managers vertrekken

Tesla heeft ambitieuze plannen voor komend jaar. Zo opent het een megafabriek in China en wordt de productie van de Model 3 opgeschroefd. Tesla rekent erop dat het dit jaar tussen 360.000 en 400.000 auto's levert. Ambitieuze aantallen, want dat zou een stijging van 45 tot 65 procent zijn ten opzichte van 2018. 

Afgelopen jaar zag Tesla meerdere hoge managers vertrekken waaronder Davo Morton, het hoofd boekhouding, Gabrielle Toledano, het hoofd personeelszaken, Sarah O’Brian, het hoofd communicatie en Justin McNear, het hoofd financiën.

De koers van het bedrijf beweegt zich op de beurs als een jojo. Het afgelopen jaar was de laagste koers zo’n 250 dollar, terwijl de hoogste koers 130 dollar hoger lag. Ook worstelt het bedrijf met de productie. 

Bron • RTL Z / Maaike Homan